19:52 / 04.09.2018.

Autor: P.F./HRT

Plenković za HRT: Bitna je ambicija da vučemo u pravom smjeru

-

-

Foto: - / -

Kao predsjedniku stranke i Vlade nije mi bitno imamo li glas više ili manje. Ono što je bitno je ambicija da vučemo i stranku i vladu i cijelu državu u pravom smjeru, a to je i gospodarski rast.
Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković bio je gost središnjeg Dnevnika HRT-a. Na pitanje je li odluka o izbacivanju Darka Milinovića iz HDZ-a bila preoštra rekao je da je odluka visokog časnog suda HDZ-a uslijedila nakon događaja od prošlog tjedna.

Smatramo kao Predsjedništvo da je riječ o kršenju članskih obveza i nanošenja političke štete stranci. Žao mi je što je do toga došlo, osobito od jednog tako iskusnog člana koji je bio na visokim funkcijama. Netko s tako velikim iskustvom mogao bi i trebao bi biti u stanju procijeniti što je dobro, a što nije dobro
, rekao je Plenković.

Dodao je kako se s Milinovićem razgovaralo jako puno. Upućivalo ga se i na povjerenstvo koje radi umjesto županijskog odbora, s našim središnjim izbornim povjerenstvom. Oni su bili pripravni razgovarati, no do tog razgovora nije došlo jer nisu bili uvjeti za normalan razgovor i žao mi je da do toga nije došlo, izjavio je Plenković za HRT.

U Karlovcu se danas okupio vrh HDZ-a i održana je sjednica Predsjedništva. Na pitanje je li se netko bunio protiv odluke o Milinoviću Plenković je rekao kako nitko nije dovodio pitanje odluku predsjedništva niti odluku visokog časnog suda oko Milinovića.

Milinović je župan, bio je na našim listama. Osvojio je mandat, što će on napraviti ja u ovom trenutku ne znam. Kao predsjedniku stranke i Vlade nije mi bitno imamo li glas više ili manje. Ono što je bitno je smjer HDZ-a, njegovo jasno pozicioniranje na desnom centru, vrijednosti iza kojih stojimo, ambicija da vučemo i stranku i vladu i cijelu državu u pravom smjeru, a to je i gospodarski rast i rješavanje brojnih krupnih problema koji su došli na dnevni red ove vlade,
smatra Plenković.

Razgovara li se s nekim saborskim zastupnicima da se poveća vladajuća većina?

Bilo je i ranije situacija da je bila situacija blizu 76 glasova. Ono što je važno jesu zakoni koji se predlažu i potpora koju imamo, odgovorio je.

Ima li Vlada rješenje za Uljanik dok se čeka odgovor iz Bruxellesa?

Podsjetio bih da cijela Uljanik grupa funkcionira ovu godinu zahvaljujući državnom jamstvu koje smo dali u siječnju u iznosu od 96 milijuna eura. To je omogućilo da Uljanik uzme kredite od dviju banaka i zahvaljujući tome je kompanija funkcionirala. Zabrinuti smo što je kompanija koja nije bila u poteškoćama uoči članstva u EU te je bila čak u stanju pružiti ruku 3. maju, sada došla u poteškoće. Odgovornost za poslovanje sigurno nije na Vladi RH, koja nema svoje predstavnike u Upravi niti je utjecala na poslovne odluke koje su oni donosili, rekao je Plenković.

Nakon sastanka s radnicima i sindikatima pronašli smo rješenje za plaće na srpanj i kolovoz. Ovog tjedna u petak u Zagreb dolazi povjerenica EU-a Margrethe Vestager koja se bavi temom državnih potpora i s njom ćemo razmotriti kako učinit hrvatska brodogradilišta održivima, osobito detaljno situaciju s Uljanikom i 3. majem. Bruxelles je upoznat sa svime što hrvatska Vlada radi, dodao je.

Važna su nam radna mjesta, važna nam je ekonomska i socijalna sitacija u Istarskoj županiji, u Primorsko-goranskoj županiji u Rijeci, u Puli. Uz sav senzibilitet koji imamo u protekla tri desetljeća oko opstanka i održivosti brodogradnje moramo pronaći rješenje koje je ekonomski dugoročno održivo. Svi koji prate ovu temu znaju da je čitav proces restrukturiranja iz sustava državnih potpora nakon našeg članstva u EU okončan u prosuincu 2017. godine, istaknuo je Plenković. 

Nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Karlovcu predsjednik HDZ-a rekao je kako su raspravljali o svim aktualno-političkim temama i dogovorili pripreme za aktivnosti u rujna, od sjednice Vlade u Puli, potom na Hvaru te početku rada Hrvatskog sabora.

Raspravili smo i o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini koji su od strateškog interesa za Hrvate u BiH. U srijedu putujemo u Livno kako bismo otvorili, zajedno s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Konzulat RH i ponovili našu snažnu podršku BiH, kao i pravima Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH, rekao je Plenković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!