Plenković za HRT: Naš je cilj da gospodarski rast bude što veći

29.05.2019.

18:49

Autor: HRT

default error photo
O rastu BDP-a, rezultatu na europskim izborima te ostalim aktualnim temama u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
O rastu BDP-a, rezultatu na europskim izborima te ostalim aktualnim temama u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

● O rastu BDP-a

- Drago mi je da imamo ovako dobru vijest o rastu BDP-a u rovom kvartalu. To pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo ostvarilo napredak. To je izuzetno dobro po pokazateljima koji se odnose i na porast izvoza i na porast investicija, porast javnih ulaganja. To znači da i bolje koristimo EU fondove za koje stalno govorimo da će biti dodatna vrijednost i dodatni zamašnjak javnim investicijama u Hrvatskoj. Također su i određene mjere koje je Vlada poduzimala poput porezne reforme, povećanja plaća, snižavanje stopa PDV na neke proizvode je dodatno potaknulo osobnu potrošnju, rekao je Plenković.

Vlada: Snažan rast BDP-a RH svrstava među EU članice s najbržim gospodarskim rastom


- Ono što je dobro da je ovaj rast puno veći od vladinih projekcija, ali i financijskih i međunarodnih institucija. Uvjeren sam da će imati utjecaj na ukupni godišnji rast BDP-a  u ovoj 2019. Vidjet ćemo što će biti po ostalim kvartalima, ali u svakom slučaju ovo je jedna vrlo ohrabrujuća vijest. Naš je cilj da gospodarski rast bude što veći. EU ima u ovom kvartalu prosječno 1,5% rasta. Najviše je ohrabrujuće što je došlo do porasta investicija, rekao je Plenković  komentirajući rast bruto domaće proizvoda (BDP) u proteklom kvartalu od 3,9%.

Osvrćući se na ulaganje u novi proizvodni pogon austrijskog FACC AG-a, tehnološkog partnera globalne zrakoplovne industrije, u općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Plenković je rekao da ta kompanija ulaže 33 milijuna eura te će za dvije godine otvoriti 600 novih radnih mjesta. Drži i kako će jedna takva greenfield investicija zasigurno biti signal i drugim investitorima.

● O razgovorima za čelne pozicije u Europskoj uniji

- Jučerašnji sastanak je poslužio da rezimiramo ukupan osjećaj nakon europskih izbora. U Europi je izlaznost nešto veća nego ranije, ovaj puta nešto iznad 50%. I kod nas je skočila za 5% na 30% i to je dobar trend jer su birači zainteresiraniji, rekao je premijer.

Nesuglasice oko izbora novoga predsjednika EK

- O imenovanjima ključnih osoba u idućem mandatu na čelna mjesta EU tijela namjera je da se u procesu dijaloga koji će voditi Tusk ili dogovori između nas šestorice koji smo od svojih političkih stranaka (pučana, socijalista i liberala) imenovani da pomognemo taj proces dogovora bilo bi dobro da se taj konsenzus ostvari do kraja lipnja, rekao je Plenković.

● O EU izborima u Hrvatskoj

- HDZ je još jednom pobijedio na EU izborima. Ostvarili smo 4 mandata, točno onoliko koliko i 2014. no činjenica je da je naša ambicija bila 5 mandata. Imali smo za to postavljene preduvjete, imali smo najsadržajniji, imali smo najkvalitetniju listu, kandidati su pokazali koliko su kompetentni i koliko vladaju materijom za instituciju za koju su se kandidirali. Došlo je do određene disprezije glasova, slabije motiviranosti birača, barem kad je riječ o našim biračima, i 5 mandat smo izgubili za nekoliko tisuća glasova. Žao mi je što se to dogodilo jer mislim da po svemu što radimo na europskom planu to trebali dobiti. Naložili smo županijskim organizacijama da naprave temeljite analize da utvrdimo što smo pogriješili, a očito je da negdje jesmo, rekao je premijer.

Je li Marijana Petir trebala biti na listi da se privuče desno biračko tijelo

- Na listi je bilo jako puno konzervativnih političara po svojim vrijednostima i načelima i uz to su svi imali reference da budu na listi jer razumiju o čemu se radi. Što se tiče Petir, razgovarali smo, surađivali smo u EU parlamentu, bilo bi dobro da smo išli skupa, ali da je napravila jednu gestu - postala članica HDZ-a. Čini mi se da bi to bilo ispravno jer bi bili još kohezivniji na razini Europske pučke stranke. Dijelimo iste temeljne vrijednosti, HDZ je velika stranka i bilo je prostora za nju no to je bio njen izbor da ne ide s nama, dodao je Plenković.

● 30. svibnja - ponovno Dan državnosti

- O tome sam govorio više puta. Postoji emotivna privrženost sugrađana za taj inicijalni datum, Dan državnosti. U tom pogledu razgovarat ćemo s partnerima i vidjeti koje su to mogućnosti da vratimo taj 30. svibnja da ponovno bude Dan državnosti, objasnio je premijer.

● Spinraza za sve - hoće li Vlada imati novac?

- Vlada je cijelo vrijeme bila vrlo konzistentna - odluku o tome da se određeni lijek može pripisati malenim pacijentima i drugim pacijentima koji boluju od spinalne mišićne atrofije mora biti odluka liječnika odnosno odluka struke. Povjerenstvo koje je sastavljeno od liječnika sada je dalo mogućnost pacijentima koji su na mehaničkoj ventilaciji i onima koji su stariji od 18 godina također dobiju taj lijek. HZZO za posebno skupe lijekove ima 1,4 milijarde kuna a taj iznos smo povećali nego ijedna vlada dosad i zaista činimo sve. Za spinalno mišićno atrofiju uključili smo i drugog proizvođača baš zahvaljujući angažmanu Vlade, konkretno razgovorima koje sam ja vodio prije dvije godine u Davosu. Na tom tragu ćemo nastaviti. Odluke će donositi HZZO, a mi u političkom smislu, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!