19:21 / 19.07.2019.

Autor: HRT

Plenković za HRT: Ne dam da mi itko lijepi etikete za korupciju

-

-

Foto: - / -

U HRT-ovom središnjem Dnevniku premijer Andrej Plenković izjavio je da je Vlada Republike Hrvatske ista i da se promijenilo samo nekoliko ministara.
U HRT-ovom središnjem Dnevniku premijer Andrej Plenković izjavio je da je Vlada Republike Hrvatske ista i da se promijenilo samo nekoliko ministara.

- Sabor dao potporu novim ministrima, svi prisegnuli 

- Zadovoljan sam. Cijeli proces rekonstrukcije okončan je izglasavanjem povjerenja i dvojici novih potpredsjednika Vlade i novim ministrima. Ovo je jedno ozbiljno osvježenje, rekonstrukcija koja ima za cilj tri smjera rada - nastaviti rad na našem programu, kvalitetno konsolidirati HDZ kao najjaču parlamentarnu stranku, pripremiti se angažirano za odgovornost predsjedanja Europskom unijom, kazao je Plenković.

Osim toga, istaknuo je da mu je važno to, da su "s obzirom na okolnosti proteklih mjeseci - brojna postignuća ove Vlade ostala zasjenjena političkim napadima protivnika i medijskim ozračjem u kojem su se nažalost neki od ministara vezali ili za neke negativne konotacije ili za neka navodna pogodovanja ili pak aluzije na korupciju".

"Ne dam nikome da Vladi ili HDZ-u lijepi etikete korupcije" 

- Poručio sam danas da ne dam nikome da mi, Vladi, HDZ-u na bilo koji način lijepi etikete korupcije ili onoga što bi moglo ići u tom smjeru. To je glavna poruka. Vidjeli ste da je parlamentarna većina tu poruku dobro razumjela i u potpunosti podržala ministre nakon saslušanja i smjer Vlade, kazao je Plenković.

Urednik i voditelj Damir Smrtić kazao je da je oporba nastojala odugovlačiti danas imenovanje ministara, ali je ipak to obavljeno u rokovima u kojima je to ranije bilo planirano. Plenković je nastavio kako smatra da je sve prošlo vrlo učinkovito. 

- Neki saborski odbori trajali su malo dulje, ali to je sve normalno. Jedini pokušaj ugrožavanja ritma koji je bio predviđen je bio u slučaju odbora na čijem je čelu Gordan Maras, jer je kasnije sazvano zasjedanje toga odbora. To odugovlačenje nije uspjelo, kazao je. 

Potom je izjavio da ga je Maras pratio po odborima - najprije sam vidio da je bio na Odboru za Ustav, pa je išao na drugi odbor, ali ni tamo nije došao do riječi.

- Konačno je dobio šansu kada smo došli na odbor koji se bavi regionalnim razvojem. Tada ste vidjeli jedan klasični arsenal difamacija i bacanja ljage na HDZ. Tada sam ga onako simpatično proglasio osobom koja možda uhodi nekoga. Čak sam i kazao da možda ima neki privatni problem sa mnom. Ja do sada to nisam primijetio. No danas mi je djelovalo čak i tako. Kada dobije politički odgovor, onda krene u naricanje i plakanje, pa je evo izgledao kao ucviljeni plačljivko na kraju dana, rekao je premijer Plenković.

"Imamo dva ministra rođena 1985. godine"

Govoreći o novim ministrima kazao je da su čak dva rođena 1985. godine i da je Tomislav Ćorić sada "izgubio primat".

- On jedini od ministara još nije navršio 40 godina, pa je on ovo doživio kao atak na njega, najmlađega ministra dosad. S druge strane, radi se o zaista kvalitetnim ljudima, rekao je Plenković i zatim o svakom ministru ponešto kazao.

Odgovarajući na pitanje je li u okviru ove rekonstrukcije Vlade uspio napraviti balans da svaka regija ima svog ministra te zadovoljiti neke stranačke frakcije, podsjetio je na svoju izjavu da "mijenjajući HDZ, mijenja se i Hrvatska".

- A to je podrazumijevalo i pomlađivanje ljudi koji su na dužnostima. Mislim da se to vidi u sazivu ovoga Sabora. Nije bilo nikad više mladih ljudi, mladih žena ili pak uopće žena u saborskim sazivima u posljednje vrijeme, rekao je.

"Nije uobičajeno da jedna Vlada ostvari proračunski višak dvije godine zaredom"

Na pitanje postoji li loša komunikacija s javnošću premijer Plenković ističe "kako Vlada nastoji svaki puta staviti naglasak na ono što je dobro".

- Nije uobičajena praksa u Hrvatskoj da jedna Vlada ostvari proračunski višak dvije godine zaredom. To znači da ste dobar gospodar, da trošite onoliko koliko zarađujete, a ne kao Vlada SDP-a. Ona je od 2012. do 2015. zadužila Hrvatsku za 71,4 mlrd. kn. A mi ostvarujemo suficit, smanjujemo kamate na ono što su bila zaduživanja države, dižemo prosječnu plaću, dižemo minimalnu plaću, dižemo mirovine, turistička sezona je u okvirima protekle, bilježimo gospodarski rast, kazao je Plenković.

"Ne proizlazi pravna obveza trenutačnog postavljanja dvojezičnih ploča"

Premijer Plenković naglasio je da ima izvrsne odnose s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

- Gradonačelnik Penava razgovarao je sa mnom. Pažljivo smo iščitali odluku Ustavnoga suda i još jedanput šaljem poruku za koju mi se čini da je važna. Prema onome kako sam ja pročitao tu odluku - ne proizlazi nikakva pravna obveza npr. trenutnog postavljanja dvojezičnih ploča. Iz te odluke proizlazi da će Gradsko vijeće Grada Vukovara, sukladno svom statutu, provesti raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti, odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske te drugih manjina i na kraju donijeti svoje odluke, kazao je. 

Govoreći o odnosima s HNS-om, s obzirom na istupe Matije Posavca koji je prekjučer izjavio da HNS mora izaći iz koalicije prije rekonstrukcije Vlade, Plenković je kazao da će Vlada idući tjedan ići u Čakovec.

- Ne ide Vlada u Međimurje radi aktualnoga župana. Moja Vlada ide u različite dijelove Hrvatske zbog toga što cijeni ravnomjerni razvoj zemlje, zbog toga što mi je jednako stalo do svakoga Međimurca, kao što mi je stalo do Dalmatinca, Zagrepčanina. Doći ćemo tamo kvalitetno pripremljeni s brojnim projektima, rekao je među ostalim premijer Andrej Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!