Plenković za HRT: Svi ćemo s ponosom biti u Kninu

02.08.2020.

18:58

Autor: Damir Smrtić/I.Z./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Poručio je da nacionalne manjine trebaju uvijek biti uz Vladu, uz vladajuću većinu, da su one i dio našeg političkog nasljeđa proteklih 30 godina.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u središnjem Dnevniku HRT-a je kazao da je prošli mjesec bio vrlo intenzivan. Naglasio je da je drugi dan nakon parlamentarnih izbora imao već većinu od 76 zastupnika u Hrvatskom saboru, te je dobio mandat od Predsjednika Republike za sastavljanje Vlade.

- Miljavac: Milošević u Kninu civilizacijski je iskorak


- Imali smo i povijesno Europsko vijeće na kojem smo za Hrvatsku donijeli 22 mlrd. eura za gospodarski oporavak u idućih sedam godina. Dan nakon toga je konstituiran Hrvatski sabor. Već 23. srpnja Vlada je dobila povjerenje, a 24. srpnja je bila sjednica Vlade te je upućen Zakon o obnovi grada Zagreba u Sabor, te je 31. srpnja već izglasan u prvom čitanju, kazao je Plenković. 

Naglasio da će 5. kolovoza svi s ponosom biti u Kninu. Plenković je rekao da se zalagao i u prošlom mandatu Vlade da nacionalne manjine trebaju biti uz Vladu i biti njezin sastavni dio.

Dodao je da je dobra stvar za hrvatsko društvo da potpredsjednik Vlade Boris Milošević u ime SDSS-a dolazi u Knin.

Poručio je da je to dobro za odnose između Hrvata i srpske manjine osobito one u Hrvatskoj.

- Dobro je i u konačnici za odnose između Hrvatske i Srbije i dobra je poruka moderne i suvremene Hrvatske koja je riješila svoje nacionalne zadaće, poručio je hrvatski predsjednik Vlade.

Kazao je da dolazak Miloševića na 25. obljetnicu VRO Oluja pokazuje i jedinstven stav Vlade.

- Svi članovi i članice Vlade će biti u Kninu za 25. obljetnicu. To je poruka suočavanja s onim što se dogodilo proteklih 30 godina, dodao je.

Plenković je naglasio je je VRO Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna, a politički nužna.

Plenković je poručio da je cilj ove Vlade da mijenja odnose u hrvatskom društvu, te da mijenja odnose i s našim susjedima na bolje. Istaknuo je da je prošlo 25 godina od kraja rata te 22 godine od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

- Prošlo je 25 godina od kraja rata, 22 od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska je članica EU, NATO-a, smatramo da je ova odluka izrazito dobra i pozitivna, vjerujem da će s vremenom razumjeti i u Beogradu i cijela politička scena zašto je ta odluka važna i zašto je dobra, korisna i jedina moguća, kazao je.

Predsjednik Vlade je kazao da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved želi otići u Grubore i napraviti jedninu civilizacijsku gestu hrvatske Vlade te želi izraziti pijetet prema žrtvama u selu Grubori.

- To je važna politička gesta hrvatske Vlade, rekao je Plenković.

Poručio je da to nije nikakva trgovina već želi transformirati odnose i staviti ih na neke druge, nove, zdrave osnove.

- Činjenica da će tamo govoriti general Gotovina je jako dobro za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haaga. Rat je gotov, okrenimo se budućnosti. I uvjeren sam da on dijeli ovakav pristup i ovakav stav koji smo politički zauzeli povodom 25. obljetnice, kazao je.

Poručio je da nacionalne manjine trebaju uvijek biti uz Vladu, uz vladajuću većinu, da su one i dio našeg političkog nasljeđa proteklih 30 godina i trebaju dati doprinos budućnosti Hrvatske.

- Sa manjinama ćemo surađivati, i jučer, i danas i sutra, tu političke dileme nema, mislim da je to dobro i korisno, dodao je Plenković.

Plenković je kazao da u cijeloj situaciji u pandemiji zaraze koronavirusom Vlada je radila i na promidžbi hrvatskog turizma. Posebno je zahvalio Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici koji su se trudili komunicirati koliko je Hrvatska sigurna i to se pokazao dobro za turizam.

- Što se tiče turističke sezone, Hrvatska se pokazala kao sigurna destinacija. U srpnju bilježimo puno bolje brojke nego što smo očekivali, a sada je ključno da se na tom tragu odradi i ovaj udarni dio sezone, rekao je Plenković.

Kazao je da očekuje aktivnu radnu jesen. Odluku o minimalnoj plaći i njenom povećanju donosi se na jesen, u listopadu, najkasnije studenom, da svi poslodavci mogu pripremiti svoje planove za poslovnu godinu. Rekao je da odluka stupa na snagu s 1. siječnjom.

- Porezne reforme, kao i do sada, stupit će na snagu 1. siječnja 2021., bit će to kontinuitet politike rasterećenja građana i gospodarstva, rekao je u Dnevniku.

- Naša je ambicija podići tih  3. 250 neto na 4. 250 neto do kraja mandata, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!