19:02 / 29.06.2021.

Autor: HRT

Plenković najavio pomoć: Za područje Požege prva odluka u četvrtak

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković kazao je da će za područje Požeštine, stradalo u nevremenu, donijeti prve odluke već u četvrtak. Izjavio je to nakon što je poslijepodne posjetio Požegu i sastao se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem te drugim gradonačelnicima i načelnicima iz Županije.  

- Naravno da je cilj našeg posjeta da neposredno u razgovoru sa županicom, gradonačelnicima, načelnicima čujemo kakve su posljedice i procjene štete nakon ove elementarne nepogode. Kako uvid u situaciju traje, tako su i štete veće. Mi ćemo na Vladi u četvrtak donijeti prve odluke kako bismo pomogli ljudima, prije svega, na saniranju šteta koje su se dogodile, na saniranju šteta nastalih na poljiprivrednim kulturama koje su značajne i onda ćemo s vremenom nastojati dati dodatan doprinos da se sanira sve što se ovdje dogodilo, rekao je Plenković.

- Ja sam odmah u petak po dolasku iz Bruxellesa u Ljubljanu shvatio što se ovdje događa, razgovarao sam sa županicom, s gradonačelnikom, dogovorili smo da delegacija dođe i sada sve službe rade na tome da pošaljemo snažnu poruku u četvrtak sa sjednice Vlade prema svim našim sugrađanima ovdje, rekao je Plenković.

Premijer je rekao da su štete velike i da će Vlada nastojati maksimalno pomoći te da će Ministarstvo poljoprivrede biti na raspolaganju.

- To je jedan dio, drugi dio će biti sredstva koja ćemo kanalizirati prema Županija, a onda će županica i njeni suradnici distribuirati sredstva dalje. To je model koji smo imali u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. Smatramo da je to jedan jako dobar model. Ne može nitko bolje od županice i gradonačelnika znati što ljudima treba. Oni su tu na terenu i zato ćemo pokazati sinergiju različitih razina vlasti, rekao je Plenkoviić.

Financije ne bi trebale biti problem. Plenković je rekao da u proračunu postoje različiti izvori sredstava te da će koristiti i europska sredstva.

- Mi smo već iskusni s raznim vrstama nepogoda, od potresa, poplava, požara, tuča, još nismo vidjeli ovakav tornado kao u Češkoj, možda i to bude nažalost. U svakom slučaju nastojimo pomoći sa svim mehanizmima, postoje razni izvori u proračunu imamo i proračunsku zalihu na raspolaganju. Učinit ćemo maksimalno što možemo. Koristit ćemo, naravno, i europska sredstva, rekao je.

- Rebelans je usvojen prije nekoliko dana u Saboru, sredstva su tu, kao i za COVID krizu. 34 milijarde kuna dosad je koštala, ali vidite da sve funkcionira. Zadržali smo kreditni rejting, dodao je.

S posljedicama strašnog nevremena i tuče koji su prije četiri dana pogodili požeški kraj tamošnji će se stanovnici također morati dugo nositi. Priroda je i u tom kraju pokazala svoje tamno lice. 


- U gradu Požegi ima 1700 objekata stambenih koji su oštećeni uglavnom krovovi stolarija fasada i gdje je pomoć doista nužna i nužno je da bude žurna da ne nastanu kod eventualnih kiša neke nove štete, rekao je Željko Glavić, gradonačelnik Požege.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić potvrdila je za Dnevnik HTV-a da će Vlada u četvrtak odobriti prvi paket pomoći za tu županiju koju je prošli tjedan pogodilo nevrijeme s tučom.

- Naglašavam prvom jer postoje naznake da ćemo, kako bude vrijeme odmicalo, uzimati u obzir i druge štete koje su nastale, rekla je Jozić.


Rekla je da će prva pomoć biti za građane i jedan manji dio za poljoprivredu.

- Građani i poljoprivrednici prijavit će štetu nadležnim povjerenstvima, gradovima i općinama, nakon što u srijedu bude proglašena elementarna nepogoda. Nakon toga, to ide u proceduru. Pričekat ćemo Vladinu odluku, koja će biti u četvrtak, s modalitetima i načinom isplate pomoći, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!