09:03 / 26.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Plenković: Za razvoj otoka 5,665 milijardi kuna

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacrt novog zakona o otocima, ulaganja u njihovu komunalnu infrastrukturu, izvješće o turističkoj sezoni i nacrt zakona o turističkim zajednicama bile su teme Vladine sjednice u Hvaru.
Na Hvaru je održana sjednica Vlade kojoj su uz premijera Andreja Plenkovića i ministre prisustvovali i župani priobalnih županija te mnogi gradonačelnici i načelnici tog kraja.

Premijer Plenković istaknuo je kako projekti danas usvojeni te odluke i ugovori koji će biti potpisani, zajedno vrijede 5,665 milijardi kuna.

U smislu investicija, istaknuo je oko 2 milijarde kuna koje će biti u idućih deset godina uložene u elektroenergetski razvoj jadranskih otoka te razne projekte vodnog gospodrastva. Moramo shvatiti doprinos turizma Hrvatskoj.Nacrt novog zakona o otocima, ulaganja u njihovu komunalnu infrastrukturu, izvješće o turističkoj sezoni i nacrt zakona o turističkim zajednicama, bile su središnje teme Vladine sjednice na Hvaru. 

Premijer Plenković uvodno je rekao kako su prije godinu dana odlučili održati ovu sjednicu koja ima tematski karakter - posvećena je, među ostalim, politici razvoja hrvatskih otoka i izvješću o turističkoj sezoni, najuspješnije u povijesti RH. 

Drago mu je da se sjednica održava u Hvarskom kazalištu, jednom od najstarijih kazališta u Europi te da je Vlada podržala postupak rekonstrukcije i opremanja ovog Hvarskog arsenala s kazalištem te da će za koji tjedan biti dovršeno Hvarsko kazalište nakon 22 godine obnove. Pozdravio je župane koji su nazočni na sjednici kao i sve prisutne, među kojima su gradonačelnici, načelnici gradova i mjesta priobalja.

Ideja ove sjednice je govoriti o turizmu, o otocima, rekao je. "Svaki 33. stanovnik Hrvatske živi na otoku, a otoci imaju 4.048 km obale, ili 70 posto. Državni javni sektor od 1999. ulaže oko 1,5 milijardi kuna, u 2017. 1,7 milijardi kuna, imamo Upravu za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja, nakon 20 godine krećemo s novim konačnim prijedlogom novog zakona o otocima", rekao je izrazivši uvjerenje da će njegova primjena utjecati na kvalitetu života svim stanovnicima otoka, potaknuti demokgrafsku i gospodarsku revitalizaciju.Za turističku sezonu rekao je da je ovo u prihodovnom smislu najbolja godina - 12 milijardi eura očekivanih prihoda, više od 1 milijarda eura investicija u hrvatski turizam, 19,5 milijuna turista, preko 106 milijuna noćenja. To su sjajni podaci, istaknuo je. Govore o tome da hrvatski turizam predstavlja 20% BDP-a, a svi zajedno moramo učiniti da on bude održiv i bude zamašnjak rasta hrvatskog gospodarstva, istaknuo je premijer.Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, podnoseći izvješće o provedbi Zakona o otocima u 2017. godini istaknula je kako je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja uz Finsku ima Zakon o otocima i to već 20 godina. "Međutim, shvatili smo kako je došlo vrijeme u kontekstu nove europske regulative da donesemo novi zakon o otocima. Važno je reći da je zakon o otocima općenito kompleksan. Svjesni smo da je neophodna međuresorna suradnja kako bi se unaprijedio život stanovnika na otocima. U dosadašnjem zakonu mjere smo usmjerili kroz prometnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu, istaknula je Žalac.

Iznijela je podatke da je u razdoblju od 2004. do 2017. u subvencioniranje pomorskog prijevoza, cestovnog javnog prijevoza, vodoopskrbe... uloženo u otoke 21,800 milijardi kuna. Zadovoljna je činjenicom da se najviše sredstava uložilo u gospodrastvo - više od 5 miijardi kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!