19:18 / 02.09.2019.

Autor: HRT

Plenković: Za zdravu političku kulturu nužno da manjine budu uz većinu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Hrvatskoj je da smireno trezveno, racionalno, odgovorno uređuje sve ono što joj preostaje da bude tolerantno i europski orijentirano društvo, u kojem se manjine osjećaju sigurno i dobro, kaže Plenković.
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je da je za zdravu političku kulturu i tolerantno ozračje nužno da predstavnici manjina budu uz parlamentarnu većinu, ističući kako "sada uopće nije u fazi" razmišljanja da će SDSS napustiti vladajuću koaliciju.

-
Što se tiče potrebe da predstavnici manjina u Saboru budu uz parlamentarnu većinu, moj je stav da je to nužno za zdravu političku kulturu, tolerantno ozračje, Hrvatsku koja je u 2019. riješila sve svoje nacionalne zadaće - demokraciju, slobodu, neovisnost, mirnu reintegraciju, članstvo u EU i NATO-u. Sve što je relevantno mi smo kao država riješili, izjavio je Plenković novinarima u Karlovcu.

- SDSS: Pupovcu podrška, odluka o koaliciji na Glavnom odboru 

Na Hrvatskoj je sada, dodao je, da smireno trezveno, racionalno, odgovorno uređuje sve ono što joj preostaje da bude tolerantno i europski orijentirano društvo, u kojem se manjine osjećaju sigurno i dobro.

- Za Hrvate ne može biti ništa pozitivnije ako nam se manjine u ovakvoj Hrvatskoj koja je riješila sve ono što je bitno, a mora napredovati i ekonomski i socijalno i razvojno, osjećaju dobro. To je cilj i to je politika, naglasio je Plenković.

Upitan misli li da će SDSS napustiti vladajuću koaliciju odgovorio je: "Nismo sada uopće u toj fazi". Sada, rekao je, čeka stav stranačkih tijela SDSS-a te potom i novi sastanak s čelnikom te stranke Miloradom Pupovcem.

- Razgovarat ćemo, moram naći vremena u ovoj agendi koja je dosta zgusnuta da čujem gospodina Pupovca, kazao je Plenković i ponovno kao netočne odbacio Pupovčeve teze o netolerantnoj klimi u hrvatskom društvu te usporedbi suvremene Hrvatske s NDH i ocjenom da je Hrvatska faktor nestabilnosti na jugoistoku Europe.

- Ni jedna, ni drugi ni treća teza nisu točne, iza toga stojim vrlo jasno i vrlo decidirano, poručio je premijer i ponovno osudio napade na predstavnike manjina, posebno onaj u Uzdolju, "koji je nedopustiv po svim mogućim kriterijima i jasno je imao svoju metu i cilj - destabilizaciju".

Na pitanje misli li da toleranciji u društvu doprinose poruke predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućene Pupovcu da mu je "Zagreb glavni grad, a ne Beograd", Plenković je odgovorio kako ne misli biti komentator njezinih riječi.

Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a, poručio je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da bi mu trebao biti uzor njemački predsjednik koji se na godišnjici njemačke agresije ispričao poljskom narodu i državi, a ima poruku i za Milorada Pupovca. 

- Svi u Hrvatskoj moraju se već jednom pomiriti s činjenicom da je stvorena hrvatska država, da je stvorena u obrambenom Domovinskom ratu. Na Hrvatsku je izvršena brutalna velikosrpska agresija, a svi koji se ne mogu pomiriti s time - krajnje im je vrijeme da shvate, da puste napokon Hrvatsku, hrvatski narod i građane da živimo u miru, blagostanju i da gledamo naprijed u budućnost, rekao je Brkić.

Premijer Plenković je nakon sjednice Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije obišao Obrtnički sajam koji se održava u sklopu Dana piva. Izrazio je i zadovoljstvo što su na njemu predstavljene i strukovne škole za čije su učenike predviđene dvostruko više stipendije, s 900 na 1800 kn mjesečno.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!