Plenković: Zadržavanje kreditnog rejtinga poruka povjerenja i ohrabrenja

19.03.2022.

11:57

Autor: I.Z./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je izjavio da zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini predstavlja poruku povjerenja i ohrabrenja da Vlada može očuvati gospodarsku stabilnost unatoč inflaciji i posljedicama rata u Ukrajini.

- Agencija Standard & Poor's zadržala je kreditni rejting na investicijskoj razini BBB- uz stabilne izglede, što je poruka povjerenja i ohrabrenja da uz mjere Vlade očuvamo gospodarsku stabilnost i stabilan rast, unatoč inflacijskim pritiscima i posljedicama rata, napisao je premijer na Twitteru.

Prioritet je, dodao je premijer, i provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te daljnja apsorpcija europskih sredstva za brži razvoj te energetsku i zelenu tranziciju Hrvatske.

- Članstvo u Eurozoni koje želimo ostvariti u 2023. stvara pretpostavke za dodatno jačanje konkurentnosti gospodarstva i podizanje kreditnog rejtinga, zaključio je premijer.

Agencija Standard & Poor's potvrdila je jučer rejting Hrvatske 'BBB-/A-3' i stabilne izglede, izdvojivši među rizicima globalnu geopolitičku neizvjesnost zbog ruske agresije na Ukrajinu koja bi mogla utjecati na globalnu potražnju, turizam i inflaciju.

Stabilni izgledi signaliziraju očekivanja S&P-a da će hrvatsko gospodarstvo rasti stabilnim tempom u iduće dvije godine unatoč nepovoljnim inflatornim trendovima i makroekonomskim posljedicama rata u Ukrajini u cijeloj Europi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!