09:19 / 09.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Plenković: Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Održava se 3. sjednica 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. Na njoj je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Savjet Vlade za Hrvate izvan RH u Varaždinu je počeo dvodnevnu sjednicu, a premijer Andrej Plenković poručio je tom prigodom kako je Hrvatska na svoju dijasporu ponosna, ali i da je cilj njegove vlade stvoriti poticajne uvjete za povratak dijela iseljenika.

Savjet Vladi pomaže u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica RH.

Čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najistaknutijih institucija u Republici Hrvatskoj.

- Na nama je da zajedno, strpljivo, poštujući okolnosti i mijenjajući ih napravimo sve kako bi hrvatska zajednička priča bila što jača, što bolja, što svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, rekao je u svojem izlaganju državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Predsjednik Savjeta Ivan Grbešić upitao se boji li se i srami Hrvatska svoje dijaspore. Smatra da se netko boji jer je ukinuto ministarstvo zaduženo za nju, a poslije je bilo i promjena u načinu glasovanja te je smanjen broj zastupnika s 12 na 3.

Kazao je da su se Hrvati, iako su bili izvan Hrvatske, borili za nju na čelu s braniteljima u domovini. Nabrojio je i uspjehe koje su Hrvati ostvarili u svijetu, od sporta do gospodarstva.

Također je dodao da velik broj Hrvata dolazi u domovinu na godišnji odmor, a iznio je i podatke prema kojima je od 1991. do 2011. iz dijaspore u Hrvatsku stiglo oko 100 milijardi dolara, te da po nekim pokazateljima svake godine u Hrvatsku stiže oko 2 milijarde eura.

Grbešić je zaključio "ako nije u interesu suradnja, onda se treba zapitati čiji se interesi služe".

- Puno je posla pred nama. Idemo raditi i zajedno graditi. Dame i gospodo, drage Hrvatice i Hrvati - nema predaje, rekao je u izlaganju, među ostalim, predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić. U svojem govoru Grbešić je postavio i pitanje srami li se Hrvatska svoje dijaspore.

Premijer Andrej Plenković u svojem izlaganju istaknuo je sljedeće.

- Samo bih se kratko referirao na pitanje gospodina Grbešića srami li se Hrvatska svoje dijaspore. Mislim da je to krivo postavljeno pitanje. Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!