08:57 / 31.10.2018.

Autor: P.F./HRT

Plenković: Zaokruživanje pravnog procesa oko Agrokora

-

-

Foto: - / -

Na dnevnom redu je i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda te Zakona o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja.
Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković se osvrnuo na potvrđivanje nagodbe oko Agrokora na Visokom trgovačkom sudu.

Rekao je da je to zaokruživanje pravnog procesa. U kratkom roku i krajnje izvanrednim okolonostima reagirali smo dobro na dobrobit hrvatskog gospodarstva. Ima još puno rada za izvanrednu upravu i očekujem da će se sve završiti početkom godine, dodao je.

Među važnijim temama, premijer je izdvojio dokapitalizaciju Petrokemije. Vlada je na telefonskoj sjednici stvorila preduvjete za dokapitalizaciju. Očekujemo tijekom dana da se sve uplate izvrše i da se na skupštini potvrde sve odluke, kako bi uskoro bila i nova struktura vlasništva i nova korporativna struktura - na način da Petrokemija nastavi djelovati u novim okolnostima, nadam se s boljim financijskim rezultatima. Petrokemija je važna industrija i ovo je važna poruka i za gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije, rekao je.  

Vlada je u Sabor uputila brojne izmjene i dopune zakona kojima se regulira implementacija Vladinog zaključka o smanjenju broja agencija i zavoda te objedinjavanje u Državnome inspektoratu inspekcijskih poslova koje trenutačno obavljaju inspekcije ministarstava, što je predviđeno Nacionalnim programom reformi.

Vlada je tako u saborsku proceduru uputila preko dvadeset izmjena i dopuna zakona iz područja zdravstva, među inim, Zakona o zaštiti od buke, Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, Zakona o predmetima opće uporabe, Zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, Zakona o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja i druge.

U Sabor je Vlada uputila i izmjene Zakona o mjeriteljstvu kojima se predlaže da se Državnom zavodu za mjeriteljstvo pripoji Hrvatski mjeriteljski institut.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu kojim se osigurava mogućnost obavljanja standardnog udomiteljstva kao zanimanja nezaposlenim udomiteljima te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Vlada je utakođer uputila izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojima se definira pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani, dok se industrijska konoplja definira kao sorta konoplje s niskim sadržajem THC-a (ukupno do 0,2 posto i manjim), čime se omogućava korištenje cijele biljke u industriji.

U Sabor je upućen i prijedlog zakona o korištenju psa tragača kojem je cilj uspostava suvremenijeg zakonskog okvira koji bi definirao djelatnost korištenja psa pomagača i terapijskog psa, proširio krug pravnih osoba koje obavljaju djelatnost, proširio krug korisnika psa pomagača uključivanjem i djece s teškoćama u razvoju te definirao proces školovanja pasa i osposobljavanja korisnika.

Vlada je dopunila Odluku o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s BiH i Srbijom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!