12:15 / 14.10.2018.

Autor: M.M./HRT

Plenković: Zašto bi bilo sankcija

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković, promatrajući vojnu vježbu "Velebit 18 združena snaga" na Dugom otoku, komentirao je jučerašnji prosvjed u Vukovaru.
Premijer Andrej Plenković, promatrajući vojnu vježbu "Velebit 18 združena snaga" na Dugom otoku, prokomentirao je jučerašnji prosvjed u Vukovaru. Na pitanje hoće li biti sankcija za organizatore ili članove stranke koji su na njemu sudjelovali, rekao je da ne vidi zašto.

Mogu reći da je pitanje ratnih zločina, njihovo nezastarijevanje, nužnost istraživanja i u konačnici procesuriranja, trajna zadaća svih tijela koja su za to nadležna, prije svega policije, državnog odvjetništva, a u konačnici i sudova, rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je da imamo četiri specijalizirana suda za ratne zločine, a isto tako i državna odvjetništva.

Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Međutim, sigurno ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i smatram da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti, izjavio je premijer.

Na konstataciju novinara kako je percepcija u javnosti da procesuiranje ratnih zločina ide jako sporo i upitan zašto je to tako, Plenković je rekao kako misli da su ministar pravosuđa i predstavnici DORH-a više puta kazali koliko je u biti velik broj procesuiranih ratnih zločina u Hrvatskoj.

I dobro je da kontinuirano izlaze s tim podatcima tako da realnost i percepcija u ovome, čini mi se, malo da je došlo do jedne diskrepancije, jer kao što znate procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju Hrvatske, a posebno onih koji su se zbili u Vukovaru i na Ovčari su se vodili pred hrvatskim sudovima i pred Haaškim sudom i pred specijaliziranim sudom za ratne zločine u Srbiji. Međutim, taj posao treba nastaviti, naglasio je predsjednik Vlade.

Upitan je li u subotu u Vukovaru bio i antivladin prosvjed jer su prosvjednici nosili i njegovu sliku, premijer Plenković je odgovorio: Pa očito da je bilo i nekih koji su nastojali upravo poslati i takve poruke. Ono što je za mene bilo bitno, bitno je da čujemo svjedočenje žrtava, da vodimo računa o sudbinama onih koji su izgubili sve početkom Domovinskoga rata i da tu poruku primimo k znanju, a osobito da ju prime ona tijela koja trebaju procesuirati te ratne zločine.

A na pitanje hoće li biti sankcija za neke iz HDZ-a koji su bili na prosvjedu u Vukovaru, predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je rekao: Ne vidim zašto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!