13:12 / 25.10.2019.

Autor: S.M./P.F./HRT/Hina

Plenković: Zekanović je bukač, zamolit ću da mu daju pozivnicu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poručio je kako toga dana (utorak, 19. studenoga) namjerava doći u Sabor, a pozvao je i ostale kolege da učine isto.
Zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) skandaloznom je nazvao odluku da se Hrvatski sabor 19. studenoga iznajmi Europskoj pučkoj stranci (EPP), ističući kako se očekuje da će tada u njemu boraviti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s kolegama iz Srpske narodne stranke.

- Vučić je također član EPP-a, očekuje se da će dan nakon obljetnice pada Vukovara boraviti u Saboru, možda sjedne upravo na moje mjesto. No, na mojoj klupi uvijek stoji plakat 'Blokada Srbije', a stajat će i poslije i to je poruka koju dajem i premijeru Plenkoviću i Vučiću, izjavio je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Zekanović ne da svoje mjesto Vučiću

Poručio je kako toga dana (utorak, 19. studenoga) namjerava doći u Sabor, a pozvao je i ostale kolege da učine isto. 

- Namjeravam sjesti na svoje mjesto, za to mjesto imam izborni legitimitet, nemaju ga Vučić, Merkel ni ostali koji namjeravajući doći, rekao je zastupnik.

- Možda sjedne upravo na moje mjesto! Da, možda sjedne... Meni na mojoj klupi uvijek stoji ovaj plakat: Blokada Srbije! I to je poruka koju ja šaljem i premijeru Plenkoviću i Vučiću i svima ostalima koji će htjeti koristiti hrvatsku sabornicu, rekao je Zekanović.

Plenković: Zekanović je bukač, zamolit ću da mu upute pozivnicu za sastanak

O tome hoće li na kongres EPP-a doći i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i njegova Srpska narodne stranka te mađarski premijer Viktor Orban i njegov Fidesz kazao je kako su predstavnici Srbije pozvani a poziva ih predsjednik EPP-a Joseph Daul, dok je Hrvatska tu domaćin i organizator. Pojasnio je i da je Fidesz još u fazi suspenzije te, koliko zna, Orban nije niti pozvan.

Upitan hoće li saborska straža morati iznijeti iz sabornice Hrvoja Zekanovića (Hrast) koji najavljuje kako se ne želi maknuti sa svog mjesta kada se Hrvatski sabor iznajmi EPP-u, Plenković je rekao kako se radi o "jednom od bukača koji nemaju pojma koji sastanak se uopće odvija u Saboru".

- Ovaj kog se on boji (Vučić) neće doći tamo na sastanak, istaknuo je.

Dodao je i da će tada biti i saborska pauza između dvaju zasjedanja. 

Plenković je posjetio kako je Zekanović izabran na listi HDZ-a i još je jedan koji je njegovom greškom tamo došao na preporuku nekih drugi.

- Ako on želi biti na sastanku, zamolit ću kolege iz Predsjedništva EPP-a da mu uputimo jednu posebnu pozivnicu i da on sjedi točno tamo gdje i je. Da čuje o čemu se raspravlja i vidi, zahvaljujući kojoj političkoj obitelji, sjedi u Hrvatskom saboru. Ja ću njemu to omogućiti, rekao je Plenković.

Iznajmljivanjem se ruši dignitet Sabora

Sabor je, poručio je, ishodište hrvatske politike i mora imati najveći dignitet, a iznajmljivanjem sabornice se taj dignitet ruši. 

- Sabor se ne može i ne smije iznajmljivati, jer dolazimo u poziciju da ga bilo tko, bilo kada i za bilo koju namjenu iznajmi, rekao je Zekanović, zapitavši se prema kojim će se kriterijima to raditi.

- Svatko tko ima 35.000 kn u džepu može sutra zauzeti sabornicu, ustvrdio je i dodao da će EPP u Zagrebu imati izborni kongres na kojemu se, kaže, i hrvatski premijer nada da će biti izabran na neku visoku dužnost. Problematizira i činjenicu da je saborsko Predsjedništvo, koje čini predsjednik i pet potpredsjednika, odluku o iznajmljivanju donijelo jednoglasno, suzdržan je bio samo Božo Petrov (Most).

Plenković je osvrnuo i na kritike o iznajmljivanju sabornice.

- Predsjedništvo Hrvatskog sabora je donijelo odluku da može, uključujući i polususpendiranog ili nesuspendiranog potpredsjednika Hrvatskog sabora iz redova SDP-a (Siniša Hajdaš Dončić) koji je bio za to, pojasnio je.

Naveo je i kako je to stvar tehničke prirode.

- Ljudi će doći, održat će sastanak, vidjet će Hrvatski sabor i još će platiti najam, ustvrdio je. 

Ne vidi, kaže, niti jednu logičnu ili bilo kakvu zamjerku da je to neki problem.

- Ne znam kome to može biti problem. Sabor će zasjedati i nakon što oni odu taj jedan dan, nakon što se održi sastanak, istaknuo je.

Iz HDZ-a su reagirali priopćenjem u kojem, među ostalim, stoji da je dosadašnja praksa organizatora bila da se sjednice Predsjedništva i Skupštine organiziraju u dvoranama nacionalnih parlamenata.

- Tako je bilo i sa sjednicama koje su održane u rujnu 2017. godine u Kopenhagenu, kada su domaćini bili danski konzervativci, i 2018. u Helsinkiju, kada je domaćin bila stranka KOKOOMUS i njihove parlamentarne skupine. (...) U skladu s odlukom o dopunama Odluke o korištenju dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, koju je Predsjedništvo jednoglasno donijelo 10. rujna 2019., EPP će za uporabu dvorana Hrvatskom saboru platiti ukupno 74.488,00 kn, a u navedenim je primjerima korištenje finskog i danskog parlamenta bilo besplatno, stoji, između ostalog, u priopćenju HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!