13:25 / 01.08.2019.

Autor: T.V./HRT

Plenković žestoko kritizirao Milanovića zbog zaduživanja

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon današnje sjednice Vlade na kojoj su donesene smjernice ekonomske i fiskalne politike za sljedeće tri godine te zaključka o spremnosti da se pomogne oporavku riječkoga 3. maja, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare.
Nakon današnje sjednice Vlade na kojoj su donesene smjernice ekonomske i fiskalne politike za sljedeće tri godine te zaključka o spremnosti da se pomogne oporavku riječkoga 3. maja, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Plenković komentirao BiH, Džaferović opet napao Hrvatsku

Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer je rekao kako se pripreme za obilježavanje 24. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja održavaju u koordinaciji više ministarstava.

- Želio bih podsjetiti da je ovo Vlada u kojoj su dva ministra generali Hrvatske vojske. Ovo je Vlada koja drži do digniteta branitelja. Cijela Vlada će biti u Kninu i time šaljemo jasnu poruku koliko držimo do onih koji su se borili za našu neovisnost, poručio je.

O krivim interpretacijama izjava predsjednice RH

Plenković je izrazio žaljenje zbog krivih interpretacija izjava hrvatske predsjednice tijekom posjeta Izraelu te burnih reakcija iz BiH. Pozvao je na suradnju jer smatra da su Hrvatska i BiH dvije vrlo povezane i prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju.

- To nije dobro iz više razloga jer je cijela politika Republike Hrvatske prema BiH dobronamjerna, puna respekta za tu državu i sva tri konstitutivna naroda koji tamo žive. Kao RH imamo obvezu i vodimo brigu o ravnopravnosti Hrvata i to ćemo i dalje raditi. Smatram da bi bilo dobro i da čelnici BiH, osobito dva člana Predsjedništva, koji su imali vrlo snažne izjave i kritike prema predsjednici Republike Hrvatske, da reteriraju od tih izjava, pogotovo što ono tamo preneseno nije bila istina i da se tako smanji tenzija koja je bila u eteru. Većeg zagovornika BiH u svim međunarodnim forumima od RH nema. Bilo bi dobro da s te premise i naše povezanosti, koja će biti vječna, jer smo upućeni jedni na druge, da jačamo odnose, a ne stvaramo tenzije i jačamo napetosti tamo gdje ih nema, poručio je premijer.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da će se uključiti u spas 3. maja.

- Temeljito smo analizirali trenutno stanje i da tamo postoje brodovi koje treba završiti, konkretno četiri broda. Tri su faze našega plana - deblokada računa 3. maja, zajednički dogovor između brodogradilišta, Vlade i naručitelja brodova o tome kako završiti te brodove kako država ne bi imala troškova, treći je korak da se pronađe ozbiljnog strateškog partnera za 3. maj, objasnio je Plenković.

Zašto nema novca za liječnike i medicinske sestre?

Na novinarski upit kako to da za sve ima novca osim za liječnike i medicinske sestre, odgovorio je kako ne smatra da je to točno.

- Ne bih rekao da nema novca za liječnike i medicinske sestre. Trebamo pokušati razumjeti širi kontekst. On je vrlo jasan i precizan. Ovo je vlada koja ima zdravi gospodarski rast - 3% rastemo, a istodobno se 3% razdužujemo. Vlada SDP-a, Vlada Zorana Milanovića nas je zadužila za 71 milijardu. Nije mi jasno kako se netko kandidira nakon takvog zaduženja. Ova Vlada ne samo da ostvaruje proračunske viškove i u 2017. i 2018., nego je ovo Vlada u vrijeme čijeg mandata je prosječna plaća narasla triput više nego u vrijeme vlada Tihomira Oreškovića, Zorana Milanovića i Jadranke Kosor zajedno, naglasio je.

- Što se tiče pregovora sa sindikatima, postoje tri ključna elementa - osnovice, koeficijenti i dodaci. Naš je pristup kao Vlade, da nadležni ministar za rad i mirovinski sustav koordinira taj pristup s ministrom financija i nakon toga da sa svim resornim ministrima pregovara ono što se tiče općeg dijela i granskog dijela, objasnio je Plenković.

O kandidatima za predsjednika RH

Premijer je rekao kako će predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sigurno biti kandidatkinja na predsjedničkim izborima.

- Odluku će objaviti nakon obilježavanja Oluje. Na njoj je da procijeni kad će to biti, ali nedvojbena je podrška HDZ-a i mene kao predsjednika stranke, poručio je premijer.

Osvrnuo se i na predsjedničke kandidate koji se, kaže Plenković, javljaju samo preko društvenih mreža.

- Gdje je tu hrabrost? Gdje je tu stav? Koji je to žanr politike? Kako će taj govoriti o fiskalnoj konsolidaciji, o gospodarskom rastu, o respektu koji imamo u međunarodnoj zajednici?, zapitao se premijer.

O HDZ-u i unutarstranačkim izborima

Govoreći o kandidaturi za unutarstranačke izbore, naglasio je kako je on svoju kandidaturu istaknuo 21. lipnja 2016.

- U tadašnjim sam okolnostima smatrao da imam društveno-političku odgovornost da HDZ stavim na prvo mjesto. To je bila ključna stvar, da vratim stranku tamo gdje joj je mjesto, a to je desni centar, rekao je Plenković.

- Uvjeren sam da je za zdravlje politike i društva u Hrvatskoj izuzetno važno da HDZ bude tamo gdje ga je ostavio predsjednik Franjo Tuđman. On ga nije stavio na krajnju desnicu. Neki s krajnje desnice će nabacivati blato, najnižu vrstu laži, kojom se nastoje nabaciti na mene i na HDZ. Sve je to jedna velika laž. Ja vjerujem u razboritost hrvatskih birača, rekao je.

Kaže da su unutarstranački izbori na trećem mjestu prioriteta nakon predsjedanja Europskom unijom i izvršenja niza dijelova programa koji imaju. Što se tiče napada predsjedničkih kandidata na rad Vlade, Plenković je rekao da je na to "oguglao".

- Mi radimo posao koji je pod kontrolom javnosti i pod kritikom oporbe. To razvija snažan efekt otpornosti i nemam problem da se dio debate odnosi i na ono što su kompetencije Vlade, ustvrdio je premijer.

Kaže da državi nije problem podržavati manjine u njihovu statusu i projektima.

- To je dobro i zdravo za demokratsko društvo koje gleda naprijed. To nije stav svih stranaka u društvu, ne samo onih na desnom spektru. Pogledajte lijevi i krajnje lijevi spektar, gdje je tu uključivost, gdje je tu tolerancija, zapitao se Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!