14:02 / 21.01.2021.

Autor: HRT/V.G.

Plenković: Žinić je podnio ostavku jer bi bio teret HDZ-u

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Premijer je komentirao ostavku sisačko-moslavačkog župana koji se našao u središtu afere zbog korištenja kuće u državnom vlasništvu.
Premijer Andrej Plenković objasnio je da je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podnio ostavku zbog situacije koja vlada oko njega.
➡️ Žinić podnio ostavku u županijskom HDZ-u, neće se kandidirati


- Njegov ostanak bio bi teret HDZ-u prije lokalnih izbora, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

O situaciji u Požegi premijer je rekao:

- U Požegi smo vidjeli ostavku gradonačelnika i donijeli smo odluku da županijska organizacija raspusti gradsku. Imaju dovoljno vremena da se pripreme za lokalne izbore. Tko se bavi javnim poslom, mora voditi računa o tome da problematične situacije nisu dobre. Onda je bolje ne baviti se ovim poslom, kazao je Plenković.

Zatim se opet osvrnuo na Žinića.

- On je u situaciji kojoj predstoje dva pravca – da kao župan do lokalnih izbora bude uključen u aktivnosti u obnovi SMŽ-a od posljedica potresa i da rješava pitanja oko svoje imovine, to je više nego dovoljno da sam procijeni da u takvim okolnostima ne može voditi županijsku organizaciju.

Ponovio je da Žinić mora razjasniti sve oko imovine kojom se koristi. Plenković nije htio reći je li njemu što sporno u Žinićevu slučaju.

- Na njemu je da objašnjava te procese, to nije predmet HDZ-a niti mene, rekao je Plenković.

HDZ nije pokrenuo stegovni postupak protiv Žinića jer, kako kaže Plenković, treba utvrditi sve okolnosti.

- Kako vi mislite da se trebamo ponašati u ovakvim temama? Nemamo mehanizam kao stranka angažirati SOA-u da nam radi sigurnosnu provjeru. Ja se tračevima ne bavim, nemam vremena za to, rekao je Plenković.

Komentirao je i Zakon o lokalnim izborima.

- Smisao zakona je bio da imamo manje raspuštanja organizacija. Lokalni izbori su dovoljni jednom u četiri godine po mom mišljenju. Neke sredine smo tri, četiri puta raspuštali. Ključni je preduvjet da oni koji idu na izbore mandat odrade kako treba. Imamo velik broj jedinica lokalne samouprave, toga nema puno.

Istražno povjerenstvo za poslijeratnu obnovu

Premijer se osvrnuo i na inicijativu oporbe koja traži osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu.

- Mi smo, kada se dogodio potres, svjedočili jednoj medijskoj histeriji koju su generirali što mediji, što oporba, ali onda smo došli do činjenica, rekao je Plenković i istaknuo da je samo 69 kuća dobilo crvenu naljepnicu.

- Kad se dogodi potres od 6,2 po Richteru, to nije slab potres. Nije realno da netaknutima ostavi sve zgrade i kuće u blizini epicentra, rekao je Plenković, dodajući da je inicijativa oporbe angažirana agenda uoči lokalnih izbora.

- Ucjenjivači su ostavljeni izvan većine i sad se međusobno glođu o dubokoj državi, poručio je.

Popuštanje epidemioloških mjera

O tome kako će se popuštati epidemiološke mjere nije htio pretjerano govoriti. Rekao je da smo "izgleda dobro prošli kroz razdoblje blagdana zahvaljujući mjerama."

Plenković je istaknuo da su trenutačne brojke dobre te naglasio da će javnost izvijestiti kad donesu odluku o popuštanju mjera. Otkrio je da će u nedjelju održati sastanak.

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu.

- Nema takvog dokumenta. Malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju nekakve dokumente koji ne postoje. Morate pitati neku krticu iz Udruge ugostitelja o dokumentima, rekao je.

-  Trenutačno, što se tiče brojeva, u pozitivnoj smo fazi. U skladu s tim vidjet ćemo postoje li neke mjere koje ćemo postupno popuštati ne bismo li građanima vratili navike. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU-u koja nije išla u potpune restriktivne mjere i policijski sat. Danas je sastanak Europskog vijeća i tema je procjepljivanje. Inzistirat ćemo na poštovanju ugovora i dogovora s kompanijama da njihova cjepiva dođu što prije i u što većim količinama u države članice. Imamo velike ambicije, Hrvatska je turistička zemlja, poručio je.

O stavu Hrvatske prema COVID putovnicama rekao je:

- Želimo harmonizirani sustav. Ako svaka država članica napravi neke administrativne zapreke za kretanje ljudi, to neće biti dobro. Treba nam jedinstven sustav s koordiniranom politikom, rekao je.

Cijepljenje protiv koronavirusa

Plenković je rekao da je u ovom trenutku važno procjepljivanje, a spomenuo je i procijepljenost gostiju u turističkoj sezoni.

- Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, nije dobro ako se svi u Hrvatskoj cijepe, a nitko u susjednim zemljama, rekao je Plenković.

Premijer se nada da će se postići cjelovit odgovor na razini Europske unije. Ponovio je da bi do travnja Hrvatska trebala imati najveću procijepljenost najugroženijih.

- Imamo dosta doza. 29. siječnja je na redu odobrenje AstraZenecina cjepiva i još dolazi milijun doza Johnsona. Idemo još u pregovore s nekim drugim kompanijama, rekao je Plenković.

Kornatska tragedija

Komentirao je kornatsku tragediju i oslobođenje Dražena Slavice na Vrhovnom sudu.

- Meni je prije svega žao svih poginulih, proces je trajao koliko je trajao. To je pitanje sudova. Koliko ja znam, to je bio eruptivni požar koji je bio koban. Sudovi su bili decidirani o tome, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!