11:01 / 22.08.2019.

Autor: HINA

Plenkovićev podsjetnik ministrima: U Vladi smo, ne u sindikatu

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Blaženka Divjak poručila je da obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže na državnoj razini.
Nakon medicinara veće plaće traže i prosvjetari te najavljuju prosvjed. Potporu za povećanje plaća dali su im partneri HDZ-a. Premijer Andrej Plenković ministricu Divjak i ministra Kujundžića podsjetio je da su članovi Vlade, a ne sindikata.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Uoči Vladine sjednice ministrica obrazovanja iz redova HNS-a Blaženka Divjak poručila je da obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže na državnoj razini, pa se na to ne smije gledati kao na trošak.

- Očekujemo da se na razini Vlade to usuglasi, moramo pokazati da nam je obrazovanje prioritet, da nam nije trošak, već ulaganje, poručila je Divjak.

- Što se tiče koeficijenata, ne smijemo ih miješati s povećanjem osnovice, jer ako su koeficijenti nepravedni, onda je jaz između njih još veći. Kako bi to napravili ove nam godine treba 40 milijuna kuna, to je možda kao dvije malo veće fontane u Zagrebu, dodala je, najavivši da će iduće godine trebati još više novca u obrazovanju.

Na pitanje što ako premijer Andrej Plenković ne pristane na zahtjev o povećanju koeficijenata složenosti poslova prosvjetnih radnika, odgovorila je kako je to proces, pitanje pravednosti i prepoznavanja prioriteta u državi.

Prema njezinu prijedlogu, plaće u prosvjeti porasle bi četiri posto od početka školske godine i dva posto iduće godine. Na pitanje strahuje li od štrajka prosvjetara ili prijevoznika, poručila je kako se "neke stvari rješavaju i na drukčije načine, jer tako to ide u demokraciji". Dodala je i da su platili sve obaveze prema prijevoznicima, ove godine to iznosi 300 milijuna kuna, a to je povećanje od 42 milijuna kuna u odnosu na lani.

- Sigurna sam da ćemo do početka školske godine doći do kvalitetnih rješenja, ustvrdila je ministrica dodavši kako eventualni štrajk neće ugroziti reformu obrazovanja, što su poručili i sindikati.

Premijer Plenković na današnjoj sjednici Vlade poručio joj je, kao i ministru Kujundžiću, da su članovi Vlade, a ne sindikata:Poslije je u izjavi novinarima pojasnio svoju izjavu dodavši kako "samo treba biti principijelan" te da je po reakcijama ministara shvatio da su ga razumjeli.Nakon sjednice su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekli kako ih premijerova poruka nije zasmetala i vjeruju da će se naći sredstva za njihove zahtjeve.

- Vrlo jasno sam se od samog početka zalagala za ulaganje u znanost kao prioritet, oko toga nema diskusije, a o konkretnim rješenjima treba se razgovarati. Većim zalaganjem će i javnost prepoznati da ne može biti većeg napretka, pa i onog ekonomskog, bez da više ulažemo, ne samo u gradnju i opremanje, nego i u ljude u obrazovanju, naglasila je Divjak. Dodaje kako je svjesna da je članica Vlade "ali dolazi iz akademske zajednice, gdje se izražavanje stavova i stavljanje jasnih prioriteta u prvi plan potiče i mora biti ministrova zadaća".

Novinari su pitali i ministra Kujundžića da prokomentira Plenkovićevu poruku.

- Nije lako nalaziti novce, a isto tako vjerujem da će se novci naći i da će sve biti dobro, kazao je Kujundžić.

Na pitanje je li to bila svojevrsna premijerova kazna jer ga je "lupio po prstima", odgovorio je:

- Nitko mene nije lupio po prstima, niti se ja svrstavam nigdje, ja sam Hrvat, koji je za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente, odvratio je Kujundžić.Uz Divjak, prethodno je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) poručio da prosvjetni radnici "zaslužuju veće plaće" jer se dugo ništa nije mijenjalo u prosvjeti. Isti zahtjev za povećanje plaća najavio je i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja ocijenili su poruku premijera Andreja Plenkovića ministrima Milanu Kujundžiću i Blaženki Divjak skandaloznom te su najavili da će 5. rujna doći na Markov trg "uz potporu 1500 članova sindikata".- Vašu današnju izjavu na sjednici Vlade kako ste vi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata, smatramo skandaloznom. Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujundžić iskazali zahtjevima sindikata - stoji u otvorenom pismu dva obrazovna sindikata premijeru.

Sindikalci ističu da se, za razliku od Plenkovića "koji sustavno odbija sastati se s njima", ministrica Divjak razgovarala sa sindikatima. Kažu da se Divjak, iako nije članica sindikata, nakon serija sastanaka uvjerila u opravdanost njihovih zahtjeva i nadalje ih javno komunicira. Napominu da su u dva navrata u srpnju i kolovozu tražili sastanak s premijerom i bili spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Uvjereni su da bi i Plenković prihvatio njihove argumente da su imali priliku pokazati ih.

- Kao izgovor spominjete horizontalan pristup plaćama, a upravo ste Vi i Vaša Vlada 2018. postupili suprotno, kada ste značajno podigli koeficijente složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi - poručuju sindikati Plenkoviću.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, koji okupljaju oko 40.000 članova, najavili su da će još jednom zatražiti sastanak s Plenkovićem, i to 5. rujna, uz potporu 1500 članova sindikata na Trgu sv. Marka. Sindikati će u međuvremenu na zajedničkom sastanku najviših tijela 29. kolovoza donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća zahtjeva. Poručili su premijeru da će se odazvati na sastanak s njim ako ih pozove i prije 5. rujna.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!