14:56 / 11.03.2020.

Autor: V.K./TV./HRT/Hina

Plenkovićev tim odgodio skupove zbog koronavirusa

Foto:Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto:Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog koronavirusa, tim Andreja Plenkovića otkazao je sve preostale predizborne skupove uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u, koji će se održati u nedjelju.
Zbog koronavirusa, tim Andreja Plenkovića otkazao je sve preostale predizborne skupove uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u, koji će se održati u nedjelju.

Iako je i Glavno tajništvo stranke preporučilo da se otkažu veći skupovi, iz tima Mire Kovača poručuju da će svoje održavati prema planu, osim ako se službeno ne zabrane javna okupljanja.

- Mi ćemo nastaviti sa svojim druženjima sa članovima stranke, uvažavajući, naravno, sve odluke koje se tiču javnih okupljanja. Mi se ničega ne bojimo. Mi želimo da članovi HDZ-a budu zaista dobro informirani, rekao je Miro Kovač, kandidat za predsjednika HDZ-a.

Jandroković: U nedjelju oko 23 sata neslužbeni rezultati izbora u HDZ-u

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da će se rezultati unutarstranačkih izbora za novo vodstvo stranke znati u nedjelju, 15. ožujka oko 23 sata, a da drugog kruga neće biti jer pobjeđuje onaj kandidat koji dobije više glasova.

Pozivajući članstvo da u nedjelju od osam do 19 sati izađe na unutarstranačke izbore, Jandroković je kazao da je to prvi puta u povijesti HDZ-a da se, između više kandidata, izravno biraju predsjednik, njegov zamjenik i četiri potpredsjednika HDZ-a.

Naveo je i da neće biti drugog kruga u izborima za predsjednika i zamjenika predsjednika stranke za što se natječu po dva kandidata te, sukladno pravilima, pobjeđuje onaj kandidat koji dobije više glasova stranačkog članstva.

Objašnjavajući izborni proces, rekao je da će se moći birati na 585 biračkih mjesta, od čega će njih 566 biti u Hrvatskoj, a 19 u inozemstvu. Na izbore će moći izaći ukupno 210.384 glasača - njih 206.976 u Hrvatskoj te 3408 u inozemstvu. Pri tome su za sve funkcije u stranci tiskana 631.152 glasačka listića.

Jandroković je rekao da su birački odbori sastavljeni od pet članova koje je imenovalo Središnje izborno povjerenstvo, a svaki od predsjedničkih kandidata će u birački odbor moći imenovati svog predstavnika koji je punopravni član biračkog odbora. Stoga će u biračkim odborima biti zastupljeno oko 4000 stranačkih volontera.

U izbornom procesu sudjelovat će oko 5000 ljudi

Također, kazao je Jandroković, svi kandidati za zamjenike predsjednika  i potpredsjednike HDZ-a mogu imenovati svoje promatrače na biračkim odborima.

- Na taj način kroz biračke odbore i pomatrače oko pet tisuća ljudi će sudjelovati u izbornom procesu, kazao je.

Članovi stranke će moći u svim općinama i gradovima glasovati na po jednom biračkom, u Splitu na dva biračka mjesta, a u Zagrebu na njih sedamnaest - po svim područnim odborima.

Detaljno objašnjavajući proces prebrojavanja glasova, Jandroković je kazao da se fotografirano izvješće o provedenim izborima dostavlja u HDZ-ovo Središnje izborno povjerenstvo te bi oko 21 sat u središnjici stranke imali već veliki broj tih izvješća. Smatra i da bi se oko 23 sata trebali znati i prvi neslužbeni rezultati unutarstranačkih izbora. Dodao je i da neće imati ukupne rezultate izlaznosti niti prijevremene procjene izlaznosti jer im je to logistički vrlo zahtijevno.

Službeni rezultati bi se trebali znati za 48 sati kada svi zapisnici s terena dođu u Središnje izborno povjerenstvo, ali neslužbeni rezultati se ne i trebali mijenjati.

Jandroković je rekao i da Središnje izborno povjerenstvo nije dobilo niti jednu pritužbu niti jednog kandidata iako je bilo prigovora u medijima da je teško prikupiti potpise i sl.

Glavni tajnik HDZ-a rekao je i da troškovi izbora, do sada, iznose 315.000 kuna pri čemu je najveći trošak bio za tiskanje listića - oko 196.000 kuna. Poručio je i da sutra svi kandidati Središnjem izbornom povjerenstvu moraju dostaviti privremena financijska izvješća.

Vezano uz opasnost od koronavirusa izbornim povjerenstvima će preporučiti da se na svakom biračkom mjestu osiguraju dezinfekcijska sredstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!