16:09 / 27.02.2020.

Autor: B.A./Dnevnik 2/HRT

Plenkovićev tim predao potpise, za njega skupljeno više od 45.000

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poštujemo tuđe mišljenje, poštujemo drugačiji stav, i nakon izbora trebamo biti jedinstveni, rekao je Plenković
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i njegov tim danas su predali potpise za unutarstranačke izbore koje su skupili u proteklim danima. Za Plenkovića je prikupljeno 45.792 potpisa, za Olega Butkovića 36.390, za Zdravku Bušić 33.256, za Branka Bačića 33.442, za Ivana Anušića 35.115, a za Tomu Medveda 38.909.

- HDZ s ovakvim demokratskim izborima, dakle, izravnim izborima čak šest čelnih ljudi u budućem vodstvu, neposredno, sudjelovanjem svakog od naših članica i članova, omogućuje novi standard unutarstranačke demokracije. Radimo veliki iskorak, rekao je Plenković, dodajući kako očekuju da će HDZ nakon unutarstranačkih izbora biti snažniji i jedinstven.

Osvrnuo se i na Davora Ivu Stiera, nekadašnjeg saveznika u stranci, a sada kandidata za potpredsjednika u taboru Mire Kovača.

- Mogao je i Davor, da nije nešto odlučio drukčije prije par godina i nedavno, biti tu, što se mene tiče, rekao je Plenković.

Postoji li mogućnost suradnje kao 2016. ako Stier bude izabran?

- Mi ćemo raditi na tome da bude izabrano nas šest. Za Stiera ima mjesta u HDZ-u i kad ne uspije na ovim izborima, rekao je Plenković.

Poručio je da na izbore idu kao tim koji je napravio veliku, široku platformu za sve članove stranke.

- Poštujemo tuđe mišljenje, poštujemo drugačiji stav, i nakon izbora trebamo biti jedinstveni, rekao je Plenković.

- Ako ima napada na nas, mi ćemo na njih znati odgovoriti, ali sve u granicama komunikacije koja treba biti korisna za HDZ, a ne štetna, poručio je.

O kritikama iz Slovenije, popisu stanovništva i radu nedjeljom

Plenković je komentirao i kritike iz Slovenije na račun Hrvatske zbog gužvi na granici zbog koronavirusa.

- Nisam to nešto osobito dramatično doživio. Ne znam je li to bio možda zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade, rekao je Plenković.

Ugrožava li se gužvama na granici slovensko gospodarstvo?

- Ja sam se sjećao onog tvrdog schengenskog režima kad su isto bile kolone, tad je to bilo objašnjeno kao normalne kontrole. Ovaj put imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici. Ono što radimo je dobro i za nas i za Sloveniju. Prema tome, Hrvatska je pristupila onim mjerama za koje smatramo da su u ovom trenutku potrebne, vrlo smireno i trezveno, bez ikakve panike, poručio je.

Plenković je rekao da očekuje dogovor s manjinama oko Zakona o popisu stanovništva na sutrašnjem sastanku u Vladi. Novinari su ga pitali namjerava li im što ponuditi.

- Ne namjeravam ponuditi ništa što se tiče promjena zakona. Stav Vlade i HDZ-a je jasan, to je tehnički zakon koji trebamo donijeti na vrijeme kako bi se svi pripremili za popis stanovništva. Ne vidim nikakav problem, čak sam pitao na užem kabinetu kolege koji su ga donijeli, nositelje, je li nužno da idemo u jedno ili dva čitanja, rekao je Plenković, dodajući da je zakon prošao javno savjetovanje i da u dosadašnjoj praksi nije bilo nikakve diskriminacije kod izbora popisivača.

- Zakon će sigurno proći, poručio je.

- Tko god se trudi, koliko god hoće, neće srušiti ovu vladu prije kraja mandata ove parlamentarne većine i ovog saziva Sabora, dodao je Plenković.

Na pitanje o regulaciji rada nedjeljom rekao je da žele omogućiti ljudima koji rade nedjeljom, osobito u trgovinama, da smanje intenzitet i napor, da čuvaju obiteljske vrijednosti. Postoji nekoliko modela, a Vlada je najbliža austrijskom, u sklopu kojeg bi se smanjio broj radnih nedjelja, dodao je Plenković, naglasivši da su te teme već jednom dignute te su pale na Ustavnom sudu, pa rješenje mora biti i pravno i ekonomski održivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!