12:35 / 14.05.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Plenkovićev vijenac za žrtve Križnog puta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković polaže vijenac

Predsjednik Vlade Andrej Plenković polaže vijenac

Foto: HTV / HRT

Obilježavajući 76. obljetnicu Križnog puta, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću pred zajedničkom grobnicom pokraj Spomen-crkve Muke Isusove u Maclju, poručivši da je osuda zločina i pijetet prema žrtvama jedini put k zacjeljivanju rana iz prošlosti. 

Pobjeda nad fašizmom, koji je i u Hrvatskoj nanio mnogo zla, bila je ključna za uspostavu demokratskih poredaka u Europi, no ponajprije u njenom zapadnom dijelu. I premda je zahvaljujući svom antifašističkom pokretu i otporu nacizmu Hrvatska iz Drugog svjetskog rata izišla kao pobjednica, trebala je čekati gotovo pola stoljeća do sloma komunizma i uspostave demokracije, da bi ostvarila svoju punu slobodu, podsjetio je premijer Plenković.


Poratni zločini komunističkog režima


Nažalost, strašni i masovni poratni zločini komunističkog režima također su bolno i traumatično razdoblje hrvatske povijesti. Stoga se danas, istaknuo je, s pijetetom prisjećamo tisuća ljudi, civila i razoružanih vojnika, koji su u kolonama smrti ubijani bez suda i zatrpani bez groba, od Bleiburga preko Tezna i duž Križnog puta.


Pouke za budućnost


Povijest ne možemo mijenjati, ali iz nje treba izvući pouke za budućnost. To počinje s jasnom osudom svakog totalitarnog režima i svih njihovih zločina te dužnim spomenom svake nedužne ljudske žrtve. To je jedini put k zacjeljivanju rana iz prošlosti i pogubnih podjela, za što se Vlada ustrajno zalaže, poručio je premijer Plenković i istaknuo kako bez toga nema nacionalnog jedinstva ni neopterećene budućnosti kakvu Hrvatska zaslužuje tri četvrt stoljeća nakon kraja Drugog svjetskog rata.


Stoga je naša trajna zadaća da njegujući kulturu sjećanja i s današnje povijesne distance razvijamo društvo utemeljeno na demokratskim vrijednostima u kojemu tolerancija i međusobno poštovanje mogu samo osnažiti našu iskrenu ljubav za domovinu. To je, naglasio je predsjednik Vlade, posebno važno radi naših mladih generacija koji će tek na poukama iz prošlosti i na vrijednostima Domovinskog rata moći graditi istinsko domoljublje i još bolju Hrvatsku.


Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćeno je iz Vlade Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!