13:49 / 12.03.2019.

Autor: T.V./M.Š./HRT

Plenkoviću ne smeta sastanak Vrdoljaka i Pupovca

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem o daljnjoj suradnji istaknuvši kako su manjine uvijek bile partneri HNS-a i da će tako biti i dalje.
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima na kojem je bilo riječi o rješavanju problema Uljanika, kako kroz par dana očekuju sve brojeve - cijenu stečaja, koristi i benefite te cijenu programa restrukturiranja te dodao kako vjeruje da Hrvatska ima šansu za efikasnu i kvalitetnu brodogradnju.SDSS: Razgovarat ćemo s koalicijskim partnerima o problemima

- Ja već nekoliko tjedana i mjeseci govorim kako bi temelj odluke trebao biti koliko košta restrukturiranje, koliko košta stečaj, je li Uljanik sutra u svojoj funkciji, koji benefit donosi, izjavio je Ivan Vrdoljak novinarima.

Na pitanje u kojem smjeru ide prijedlog resornog ministra Horvata Vrdoljak je rekao da nemaju konkretan prijedlog.

- Došli smo do okvira nekih brojeva ali smo htjeli preciznije znati. Ja stvarno sebi ne mogu dozvoliti čvrsti stav da donosim odluku ili preporuku, u krajnjoj liniji to je odluka Vlade, ako nemam potpuno čiste brojeve, rekao je šef HNS-a.

Želja mu je, kaže, da u Hrvatskoj postoji efikasna i kvalitetna brodogradnja.

- Mislim da imamo za to šansu ali hajdemo dočekati sve egzaktne brojeve koje će donijeti ministar za nekoliko dana i tada biti jasniji u svemu, poručio je.

Plenković: Brodogradilišta na tržišnim osnovama

Novinari su i premijera Andreja Plenkovića pitali za mišljenje o budućnosti brodogradilišta.

- Ja bih bio zadovoljan onim scenarijem koji će omogućiti brodogradilištu da funkcionira na tržišnim osnovama, jer je to normalno i važno. Isto tako, želio bih da budemo vrlo, vrlo obazrivi prema troškovima državnog proračuna i onome što svi porezni obveznici u proračun uplaćuju, rekao je. 

Bačić: Od Horvata očekujemo jednoznačne odgovore

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je nakon sastanka da od ministra gospodarstva Darka Horvata do sastanka idućega tjedna očekuju "jednoznačne" odgovore na postavljena pitanja. 

- Ministar Horvat nas je upoznao s dubiozama i svim obvezama Uljanik grupe i danas o tome nismo mogli donijeti odluku. Niz pitanja smo postavili i mi i drugi koalicijski partneri, a Horvat je zadužen da do iduće sjednice na ta pitanja da jednoznačne odgovore kako bismo mogli donijeti konačnu odluku o daljnjoj sudbini Uljanik grupe, rekao je Bačić. 

Na komentar novinara da je Horvat rekao da će u petak odluka oko kredita biti u Vladi, Bačić je odgovorio da sigurno neće dok se oni na razini vladajuće koalicije ne dogovore o budućoj sudbini Uljanika. 

- Odluku ćemo donijeti onoga trenutka kada budemo raspolagali sa svim relevantnim informacijama u pogledu visine sredstava potrebnih ili za stečaj ili restrukturiranje Uljanik grupe, poručio je.

Podsjetimo, Vlada bi ovoga tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili će se ići u stečaj, najavljeno je nakon sastanka ministra gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika i strateškog partnera Tomislava Debeljaka, koji je održan u ponedjeljak.

Pupovac nije došao Premijer Andrej Plenković izjavio je da ne vidi nikakve teorije zavjere u sastanku predsjednika Samostalne Demokratske Srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, a za Pupovčev nedolazak na sastanak koalicijskih partnera u Banske dvore, Plenković je rekao kako nije prvi put da netko nije došao na sastanak.

Plenković je u utorak uoči svečanog obilježavanja 29. obljetnice osnutka područnih odbora HDZ-a Gornji grad-Medveščak, Donji grad i Podsljeme kazao da se danas nije čuo s Pupovcem te da očekuje sastanak s njim u skorije vrijeme, kada ga Pupovac inicira.

Zamoljen da komentira to što Milorad Pupovac nije došao na današnji sastanak parlamentarne većine u Banskim dvorima, premijer je rekao da nije prvi put da netko od kolega ne može doći na sastanak na koji su pozvani. Kazao je i da ne vidi teorije zavjere u sastanku koji je Pupovac danas održao s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom. 

- Nemam ništa protiv, razgovaraju naši kolege, ne može to biti loše, komentirao je.

Na pitanje očekuje li da Pupovac ostane dio koalicije, Plenković je odgovorio da će Vlada ostvariti sve što je strateški bitno i što se odnosi na zaštitu i unaprjeđenje prava svih manjina koje žive u Hrvatskoj, a posebno srpske nacionalne manjine, bez obzira bili u koaliciji s SDSS-om ili ne, ali i dodao da je to bolje uraditi u suradnji sa političkom strankom koja predstavlja srpsku nacionalnu manjinu. 

Uoči okupljanja vladajućih koalicijski partneri su komentirali nedolazak Milorad Pupovac na taj sastanak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem o daljnjoj suradnji istaknuvši kako su manjine uvijek bile partneri HNS-a i da će tako biti i dalje.

- Želim živjeti u zemlji gdje se svaka manjina osjeća sigurno i ravnopravno i zbog toga sam htio otvoreno i iskreno porazgovarati s njima i o daljnjoj suradnji. Više puta smo se pokazali vrlo jednoznačni u stavovima i kod Istanbulske konvencije i kod Zakona o udomiteljstvu i tako će biti i dalje, izjavio je Vrdoljak uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima.

Na pitanje novinara izlazi li SDSS iz koalicije i ucjenjuje li Pupovac Vladu, Vrdoljak je odgovorio da to nije pitanje ucjena već pitanje dogovora.

- Razgovarali smo u kojem smjeru društvo ide i da ne smijemo prijeći u građanske sukobe u mjeri u kojoj to Hrvatska ne zaslužuje nego ih smirivati i svatko od nas ima svoju obvezu dati doprinos društvu u kojem se ne smije građanski dijeliti. Manjine su uvijek bile partneri HNS-a, tako je bilo do sada i tako će biti, kazao je Vrdoljak.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je da je vladajuća koalicija stabilna, a za Milorada Pupovca, koji je prijetio izlaskom iz koalicije, a onda se nije pojavio na sastanku koalicijskih partnera, rekao je da "radi cirkus". 

- Predlažem mu da dođe na sastanak i kaže svoje uvjete, a ako nakon toga više ne možemo surađivati, da se mirno raziđemo. Mislim da je ovo što radi jedna vrsta cirkusa, rekao je Kosor.

Kosor smatra da se, na tragu Pupovčevih zahtjeva, treba razgovarati o međunacionalnoj mržnji, nasilju i svemu što se pojavljuje zadnje vrijeme. No takav razgovor izostaje jer Pupovac, kaže, izbjegava sastanke i nikada jasno ne kaže koji su bitni problemi.

- Bilo bi korektno da dođe na sastanak i obavijesti nas o tim razlozima, ali i o svim drugim razlozima koje je spominjao zadnjih dana, ističe Kosor. Dodao je i kako ne smatra da se radi o Pupovčevoj ucjeni, no "ako se ne razgovara o problemima, ne možete ih ni riješiti".

Stanje u vladajućoj koaliciji, kaže, "više je nego stabilno" sa 82 zastupnika.

Na novinarski upit izlazi li predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac iz vladajuće koalicije jer danas nije bio na sastanku, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je da možda Pupovac ima neka druga prioritetnija posla pa danas ne može doći.

Smatra kako partnerski odnos podrazumjeva razgovor i razumijevanje te međusobno uvažavanje bez ikakvih ucjena.

Varaždinski župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić, komentirajući odluku SDSS-a da ne dođe na sastanak koalicije, rekao je kako SDSS ima pravo da se ne pojavi.

- Imaju puno razloga da ne budu zadovoljni, počevši od toga da nam jedna tvrda, desna Koruška dijeli lekcije. Ali na civilizacijskom standardu kojeg mi još nismo svladali, a to je da je zločin i ubojstvo prva i temeljna pretpostavka ustaštva, rekao je Čačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!