10:00 / 06.11.2019.

Autor: D.M./T.V./HRT

Pleša: Dobro je da se radi analiza koeficijenata

-

-

Foto: - / -

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastavljeni su pregovori o kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.
U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastavljeni su pregovori o kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Novi krug razgovora nastavlja se u ponedjeljak.

- Nastave nema u cijeloj zemlji, prosvjed na Markovu trgu

- Stavove koje smo ranije izrekli smo danas ponovili. Malo više smo razgovarali o dinamici dostizanja tih 6.12 posto. Naš stav je da prvih dva posto mora ići početkom godine, drugih dva posto sredinom, a trećih dva posto krajem godine, u skladu s našim fiskalnim mogućnostima, izjavio je nakon današnjih pregovora ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Dodao je kako je tih 6,12 posto značajno povećanje plaća i jedino na što se u ovom trenutku Vlada može obvezati.Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša kazao je kako su zadnji put razgovarali isključivo o visini osnovice, a danas bi trebal biti  riječi o ostalim jednokratnim pravima iz kolektivnog ugovora. Nada se završetku pregovora do kraja tjedna, jer je proračun krenuo u saborsku proceduru.  

- Ja mislim da je dobro da se napravi analiza koeficijenata u kompletu, to je funkcionalna analiza radnih mjesta. To je najbolji način da se svako radno mjesto dodatno izanalizira, rekao je Pleša nakon sastanka.

- Mi ove godine malo drugačnije pristupamo pregovorima nego ranije mislim da su naši zahtjevi fiskalno opravdanim politički čitaj hdz ne da...ali fiskalno su opravdani, ako nisu neka nam netko kaže zašto nisu, dodao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.
Konstruktivni razgovori sa sindikatima državnih službi 

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade novinari su ministra financija Zdravka Marića pitali može li doći do dogovora prosvjetnih sindikata i tko je u pregovorima popustio. Kazao je kako ne zna ništa o popuštanju.

- Jučer je bio sastanak i vjerujem da i druga strana vjeruje da ovo sve i štrajk više nemaju smisla. Plaće se povećavaju i povećavat će se. Utvrdili smo i da zaostajanje za sustavom socijale i nije u potpunosti utelmejeno. Treba sve privesti kraju. Naša ponuda za povećanje osnovice svima za nemalih 6 posto je dobro i otvara prostor za kvalitetnu analizu i redizajn sustava koeficijenata, kazao je. Dodao je kako ne zna otkuda sindikatima pomisao da im je on dao signal da bi mogli dobiti nešto više. 

Marić je izvijestio da razgovori sa sindikatima državnih službi protiču u konstrukttivnom tonu. Prosvjednim sinidaktima je poručio: Spremni smo na razgovor, ali morate znati da su dvije najveće stavke u proračunu plaće i mirovine. Naglasio je kako će na kraju iduće godine plaće biti više 18,3 posto, u tri godine.- Svi bismo mi njima dali više. Svi zalužuju, ali je pitanje mogućnosti. Možete se pokriti koliko je deka duga. Djeluje mi da razgovori sa sindikatima i cijela ta priča idu prema bonaci, izjavio je uoči sjednice užeg kabineta Vlade ministar Oleg Butković

  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!