Pleter počeo s radom: "Nitko neće ostati gladan"

11.01.2021.

12:14

Autor: HRT/Hina

default error photo
U Petrinji su počele pripreme za gradnju kontejnerskoga naselja. Na 10 000 četvornih metara bit će 100 kontejnera, vrtić i kuhinja.
U Petrinji su počele pripreme za gradnju kontejnerskoga naselja. Na 10 000 četvornih metara bit će 100 kontejnera, vrtić i kuhinja. Ministar obrane tijekom obilaska grada pozvao je privatne ugostitelje da, uz tvrtku Pleter, nastave posluživati hranu.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije

U stambenom naselju Sajmište mi smo uložili oko 40 milijuna kuna, imamo blizu infrastrukturu i mislim da je to jedno privremeno rješenje koje je dobro, rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

- Ja sam kao gradonačelnik ponekad nestrpljiv, imamo 100 jedinica stambenog kapaciteta. Želimo kroz stambeno kontejnersko naselje će biti i za poduzetnike. Moramo im dati i određene potpore, usuglasili smo se da tu stavimo i kuhinju, te jedno malo dječje igralište, dodaje. Nismo u Sibiru, moramo raditi, osuđeni smo na rad, istaknuo je Dumbović.

Pleter započeo s radom

Ovo je jedan od modela privremenog stambenog zbrinjavanja, rekao je Tomo Medved. Ovdje je važno naglasiti da sinergija koju imamo između županije, gradova i općine i bez obzira što smo svi nestrpljivi, radimo koordinirano. Vrlo smo odgovorno pristupili upravljanju ovom krizom, rekao je Medved.

- Tražio sam još veći angažman na terenu kako nijedan čovjek ne bi bio prepušten sam sebi. Danas smo u sustav prehrane angažirali i tvrtku Pleter uz napomenu da naši vrijedni ugostitelji, kojima se i ovom prigodom zahvaljujem posebnu zahvalu, nastavljaju onako kako su to radili i sada. Pleter uzima pripremu hrane poglavito za šire područje Petrinje, ruralna područja okolice Gline po modelu da načelnici i gradonačelnici upućuju prema Stožeru potrebe za hranom i definiraju punktove, te preuzimaju podjelu na svojem području, istaknuo je.

Niti jedan čovjek ne smije i neće ostati gladan, napomenuo je Medved.

Ministar Banožić i admiral Hranj obišli pripadnike HV-a na Banovini

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj obišli su u ponedjeljak postrojbe koje uklanjaju posljedica potresa na Banovoni, a Banožić je tom prigodom rekao kako je dosad na terenu u rotaciji bilo angažirano više od 2300 vojnika.

U Vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji sastali su se s članovima Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, obišli su Sajmište, ulicu u tom gradu, i skladište humanitarne pomoći Crvenoga križa u Petrinji te radilišta na prometnicama i odvodnim kanalima u Majskim Poljanama.Na sastanku u Vojarni Pukovnik Predrag Matanović ministar obrane zahvalio je pripadnicima Stožera civilne zaštite na energiji i golemim nastojanjima da se poboljša stanje na terenu. Čestitao im je na ustrajnosti, ističući pritom nužnost zajedništva.

Hrvatska vojska, kako je bila u prvim trenutcima, bit će i do kraja. Ponudili smo materijalne resurse, sva naša znanja i logistiku kako bismo pomogli u realizaciji svih ciljeva i zadaća koje se ovdje postave, rekao je ministar Banožić.

Nakon posjeta vojarni, obišli su pripadnike Hrvatske vojske angažirane na inženjerijskim radovima u pripremi prostora za postavljanje kontejnerskog naselja u Sajmištu, ulici u Petrinji.

Ministar Banožić je istaknuo kako se sve aktivnosti provode u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom na čelu.

Prilikom obilaska središnjeg skladišta humanitarne pomoći Crvenoga križa u Petrinji ministar Banožić je zahvalio na svemu što rade te na izvrsnoj suradnji s Hrvatskom vojskom. Istaknuo je da će i dalje zajedno pomagati Banovini.
Ministar obrane rekao je prilikom obilaska radilišta na prometnicama i odvodnim kanalima u Majskim Poljanama kako je od trenutka kad je potres pogodio Banovinu do sada na terenu u rotaciji bilo angažirano više od 2300 hrvatskih vojnika, a danas je na različitim zadaćama diljem Sisačko-moslavačke županije raspoređeno 380 vojnika.

- U Majskim Poljanama vojska sudjeluje na sanaciji prometnica i pristupa kako bi kontejneri mogli biti postavljeni na za to predviđena mjesta. Isto tako, sudjelujemo u izgradnji naselja koja će biti privremeni smještaj za dvjestotinjak osoba. Također, tu je i postavljanje kontejnera i mobilnih kućica po raznim lokacijama, kako je dogovoreno u suradnji sa Stožerom, rekao je Banožić.

Istaknuo je da Hrvatska vojska sudjeluje kao potpora civilnim institucijama i u podjeli hrane i obroka te u dostavi najpotrebnijih namirnica i na najudaljenija mjesta.

- U svim ovim zadaćama tijekom vikenda sudjelovalo je više od 680 vojnika, dodao je ministar Banožić.

Zahvalio je svim vojnicima, dočasnicima, časnicima i zapovjednicima na svemu što su učinili na području Sisačko-moslavačke županije, ističući kako su svojim angažmanom pokazali zašto hrvatski narod ima najviše povjerenja u Hrvatsku vojsku.

Kako je priopćeno iz MORH-a, pohvalio je brzu i učinkovitu reakciju Hrvatske vojske zahvaljujući kojoj je ostalim službama i civilnim institucijama omogućen pristup i "ubrzano vrijeme reakcije na potresom pogođenom području".

- Kao i uvijek do sada, Hrvatska vojska, odnosno vi, vojnici, dočasnici i časnici dokazali ste kako naši građani mogu računati na vas. Među prvima ste izašli na teren raščišćavati ulice, uklanjati opasne objekte i spašavati ljudske živote, rekao je ministar Banožić. Poručio je kako je važno da pripadnici Hrvatske vojske, kao glavni sigurnosni oslonac našeg naroda, i dalje budu ustrajni u svim zadaćama i aktivnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!