19:33 / 29.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Plitvička jezera: U probni rad pušten mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

-

-

Foto: - / -

Na području Nacionalnog parka Plitvičkih jezera svečano je pušten u probni rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.
Na području Nacionalnog parka Plitvičkih jezera svečano je pušten u probni rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Postavljeni uređaj zajednički je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te javne ustanove, Hrvatskih voda i koreničkog Vodovoda.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je na svečanosti da Nacionalni park i stanovništvo tog područja zaslužuju kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje. "Nažalost, u posljednjim desetljećima on nije bio izgrađen, no zajedničkom koordinacijom ministarstva, Nacionalnog parka, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenice konačno idemo prema trajnom rješenju problema kroz aglomeraciju Plitvičkih jezera unutar koje će biti izgrađeno više od  80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača", rekao je.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević zahvalio je ministru Ćoriću na potpori i ustrajnosti da se projekt realizira te kako je postavljanje tog uređaja za taj park svojevrsni povijesni trenutak. "Otvaranje ovog postrojenja povijesni je događaj za Nacionalni park i stanovnike ovog područja jer se prvi put rješava pitanje zbrinjavanja otpadnih voda, do konačnog rješenja - završetka projekta aglomeracije za koji se očekuje da će biti realiziran u sljedećih pet godina", istaknuo je Kovačević.

"Postavljanje ovog uređaja privremeno je rješenje i uz potporu Europske unije pripremamo projekt zbrinjavanja ukupnih otpadnih voda s područja općina Plitvičkih Jezera i Rakovice, u vrijednosti 300 milijuna kuna", istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i pritom izrazio zadovoljstvo suradnjom s Nacionalnim parkom, koreničkim Vodovodom i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!