Predstavljena oprema projekta CRONOS za razumijevanje izvora i učinaka potresa

15.06.2023.

Zadnja izmjena 13:37

Autor: Hina/HRT/R.S.

Oprema za utvrđivanje izvora i učinaka potresa

Oprema za utvrđivanje izvora i učinaka potresa

Foto: HTV / HRT

Geofizički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu predstavio je opremu nabavljenu sredstvima projekta CRONOS, koja je od osobite važnosti za utvrđivanje izvora i učinaka potresa te pomaže kod procjene seizmičke opasnosti. 

Oprema projekta CRONOS - "Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u Hrvatskoj i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkoga gibanja tla", prezentirana je ispred Kemijskoga odsjeka PMF-a.

Ukupna vrijednost projekta je oko 2,117 milijuna eura, sufinanciran je sredstvima Norveškog financijskog mehanizma s 85 posto te Državnog proračuna 15 posto.

Na pet izložbenih prostora demonstratori su predstavili opremu i njezinu uporabu, važnu za utvrđivanje izvora i učinaka potresa te procjenu seizmičke opasnosti.

Unutar Komponente 1 projekta CRONOS prikazani su neki od najmodernijih instrumenata za istraživanje potresa i građe Zemlje, među kojima instrument koji koristi optičke kablove - svjetlovode - kao senzor za detekciju pomaka tla. 

Taj uređaj radi uz pomoć lasera na principu sličnom kao i radar. Ova tehnologija omogućuje kontinuirana mjerenja u stvarnom vremenu duž cijele duljine optičkog kabela. 

U praktičnom smislu to znači da se za detekciju potresa mogu koristiti i već postojeći telekom svjetlovodi u dužinama do 50 kilometara. 

Uređaj omogućuje istraživanje potresa i mapiranje rasjeda


Taj uređaj omogućit će istraživanje potresa i mapiranje rasjeda na područjima gdje to do sada nije bilo moguće, npr. u velikim gradovima poput Zagreba ili na morskom dnu, svuda gdje prolazi neki svjetlovod, rečeno je.

Uz taj instrument nabavljeno je i 13 novih širokopojasnih seizmometara koji će se koristiti zajedno s navedenom svjetlovodnom tehnologijom kako bi se dobila do sada najbolja rezolucija građe podzemlja.  

Među nabavljenom opremom je i FEBUS A1 DAS distribuirana akustička senzorska jedinica za mjerenje pomaka tla na temelju niza laserskih impulsa koji se šalju u optičko vlakno.

Izloženi je i SEIZMOGRAF seizmološki instrument za bilježenje trešnje - brzine tla u iznimno širokom pojasu frekvencija. Koristi se za bilježenje bliskih i dalekih potresa te lociranje izvora potresa, rasjednih ploha i procjenu građe unutrašnjosti Zemlje. 

Oprema za procjenu lokalnih uvjeta tla


U sklopu druge komponente projekta CRONOS nabavljena je istraživačka oprema za procjenu lokalnih uvjeta tla.

Procjena lokalnih uvjeta tla omogućuje procjenu eventualne amplifikacije površinskog gibanja tla za slučajeve potencijalnih potresa, a u svrhu protupotresne gradnje ili protupotresne obnove i rekonstrukcije postojećih građevina. 

Prikazan je i mali prijenosni uređaj TROMINO za mjerenje ambijentalnih vibracija i mikroseizmičkog nemira u svrhu procjene lokalnog odziva tla.

Seizmološki instrumenti za bilježenje ubrzanja tla tijekom jakih potresa su i nabavljeni AKCELEROGRAFI, koji se koriste za procjenu potresne opasnosti te za seizmički monitoring važnih građevina poput elektrana i visokih zgrada. 

Bušotinski akcelografski sustav je sustav koji se smješta u bušotini na dubini osnovne stijene i na površini s ciljem praćenja promjena seizmičkog gibanja kroz plitke strukture tla.

Glavni cilj projekta olakšati razvoj i modernizaciju procjene seizmičke opasnosti u RH

Program CRONOS predstavili su državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, veleposlanik Kraljevine Norveške Haakon Blankenborg, dekan PMF-a Mirko Planinić i voditeljice projekta Snježana Markušić.

Mikulić je istaknuo da je glavni cilj projekta bolja procjena seizmičke opasnosti u Hrvatskoj uz pomoć moderne tehnologije, te smanjenje seizmičkog rizika kroz izgradnju znanstvene infrastrukture, prijenos znanja i međunarodnu istraživačku suradnju.

Geofizički odsjek PMF-a provodi projekt "CRONOS" od 2022., a partner projekta je Odjel za znanost o planeti Zemlji Sveučilište u Bergenu, rekla je voditeljica projekta Markušić. 

Dekan PMF-a Planinić ocijenio je da su rezultati projekta od velike važnosti za ublažavanje seizmičke opasnosti i trebali bi pomoći državi, javnim i privatnim institucijama, civilnim agencijama za hitne slučajeve i urbanistima da poboljšaju svoje planove pripravnosti za katastrofe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!