10:56 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Pneumokok prijeti - odluka o obveznom cijepljenju je politička

-

-

Foto: - / -

Među zemljama Europske unije, samo u Hrvatskoj i Estoniji u kalendar obveznog cijepljenja nije uvršteno cijepljenje protiv pneumokoka.
Među zemljama Europske unije, samo u Hrvatskoj i Estoniji u kalendar obveznog cijepljenja nije uvršteno cijepljenje protiv pneumokoka. Riječ je o opasnoj bakteriji kojom se godišnje zarazi stotinjak djece mlađe od dvije godine.

Prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", smatra da bi uvođenje pneumokoknog cjepiva znatno smanjilo troškove što se tiče potrošnje antibiotika, smanjilo bi rezistenciju i napokon bismo imali zdravu djecu. Vjeruje da bi većina roditelja pristala cijepiti djecu kad bi cijepljenje bilo obvezno te dodaje da je to bolest koja predstavlja realnu opasnost za našu djecu.

Na pitanje zašto cjepivo protiv pneumokoka nije u Nacionalnom programu i kalendaru obveznog cijepljenja, Tešović nije znao odgovor. Uvođenje nekog cjepiva je u konačnici politička odluka. Stručnog opravdanja zašto to cjepivo nije uvršteno u hrvatski zdravstveni kalendar nema, rekao je.

Na teret HZZO-a u Hrvatskoj se protiv pneumokoka mogu cijepiti samo djeca rođena s težim srčanim anomalijama i starije dobne skupine oboljelih od dijabetesa, srčanih i kroničnih plućnih bolesti. Ostali cjepivo plaćaju oko 500 kuna. Kad bi bilo među redovnim cjepivima, cijena bi mu bila mnogo niža, ističe Tešović.

Govoreći o posljedicama, Tešović kaže kako se pneumokok pogrešno vezuje uz jednu od najtežih bolesti - meningitis. On je među djecom rijedak. Međutim, posljednjih nekoliko godina sve češće se javljaju bolesti koje izaziva pneumokok - komplicirane upale pluća koje ostavljaju trajne posljedice na organizam kao cjelinu. Pneumokokna infekcija najčešće pogađa organe dišnoga sustava – srednje uho, sinuse i pluća. Simptomi su bol u uhu, bol u kostima lica, kašalj. Infekcija se razvija u nekoliko dana, počinje u gornjim dišnim putovima i nakon nekoliko dana spušta se u donji dio dišnoga sustava, objasnio je Tešović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!