Po drugi put postavljen kamen spoticanja

05.02.2021.

17:36

Autor: HRT

Kamen spoticanja

Kamen spoticanja

Foto: HTV / HRT

U spomen na zagrebačkog nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera, ubijenog u Auschwitzu, u Amruševoj je ulici postavljen kamen spoticanja. 

I to drugi put jer je prije mjesec dana devastiran. Ulice Zagreba sada imaju dvadeset kamena spoticanja, kao podsjetnik da se žrtve ustaškog i nacističkog režima nikada ne zaborave. Svečanosti su prisustvovali veleposlanici, izaslanici predsjednika Vlade i Republike te predstavnici židovske vjerske zajednice Bet Israel.

- Tu smo da se prisjetimo žrtve našeg zagrebačkog nadrabina koji je do '43. protestirao tadašnjem ustaškom režimu zbog nehumanog ponašanja prema drugim interniranim članovima svoje zajednice i, nažalost, deportiran je u Auschwitz i tamo je ubijen, istaknula je Nataša Popović iz Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

- Kameni spoticanja ne postavljaju se zbog zbrajanja nepravdi nego da kao pojedinci u ovom društvu razmislimo o vrijednosti suživota i mira bez revidiranja povijesti, bez poricanja zločina, bez ustaškog znakovlja i pozdrava Za dom spremni bez iznimki i u bilo kojoj prigodi, poručila je Jasminka Domaš iz Židovske vjerske zajednice "Bet Israel".

- Zaborava nema i ne smije ga biti jer zaborav zločina negiranje je čovjeka i negoranje njegovog dostojanstva, svaka žrtva mora ostati zapamćena i mora joj se odati poštovanje, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!