Pobjede Hermana i Banožića na izborima u HDZ-u

07:49 / 22.11.2020.

Autor: T.V./M.Š./HRT/Hina

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) birali su u nedjelju nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija te HDZ-a Grada Zagreba.
Članovi HDZ-a jučer su birali lokalne čelnike, odnosno nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija te HDZ-a Grada Zagreba. Izbori su bili na 576 biračkih mjesta. Rezultat je u mnogim mjestima izvjestan jer je istaknut po jedan kandidat.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk novi je predsjednik županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije i na toj je funkciji zamijenio gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića koji je, kao jedan od glavnih sudionika u aferi "Janaf", dao ostavku. Za novog predsjednika vukovarsko-srijemske organizacije HDZ-a izabran je ministar obrane Mario Banožić.

➡️ Plenković: Nije Kuščević ni za što još kriv, očito ima podršku u Nerežišćima
➡️ Herman: Spreman sam biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Ministar obrane Mario Banožić premoćno je pobijedio svog protukandidata Josipa Dabru, vukovarsko-srijemskog dožupana.

Liječnik Mislav Herman izabran je za predsjednika zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a, doznaje se iz HDZ-a. 

Za potpredsjednike zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a, između 12 kandidata, izabrani su Mario Župan, Ante Plazonić, Zvonimir Milas i Frane Barbarić.

Herman, koji je bio jedini kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, poručio je da će konsolidiranje i stabiliziranje gradskoga odbora stranke biti prvi zadatak, poručivši kako je spreman biti kandidat za gradonačelnika ako tako odluče unutarstranačka tijela.

- Smatram da zahvaljujući svom dosadašnjem iskustvu i dugogodišnjem angažmanu u stranci mogu postići ono što je najbitnije za zagrebački HDZ, a to je njegova  brza konsolidacija i stabilizacija kako bi se pripremili za lokalne izbore na kojima ćemo Zagrepčanima ponuditi najbolju listu s prepoznatim kandidatima  za Gradsku skupštinu, izjavio je Herman nakon glasovanja na stranačkim izborima.

Najavio je i da će vrlo brzo nakon formiranja zagrebačkog HDZ-a na unutarstranačkim konzultacijama naći najboljeg kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Mislav Herman je na toj funkciji zamijenio dosadašnjeg predsjednika Andriju Mikulića koji je imenovan za glavnog državnog inspektora.   

Željko Turk novi predsjednik ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Gradonačelnik Zaprešića i član Predsjedništva HDZ-a Željko Turk izabran je u nedjelju za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, potvrdio je Turk za Hinu. Za potpredsjednike Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije izabrani su i kandidati koje je Turk predlagao za tu funkciju - Tomislav LandekaJavor Bojan Leš, Tomislav Masten i Božidar Škrinjarić.

Turk je za Hinu rekao da će kao novi predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije nastaviti koncept zajedništva za boljitak Zagrebačke županije. Kao osoba poznat sam po tome da ne dijelim ljude, nego ih spajam. Želim uvijek povezivati dobro među nama i zastupati svaku dobru ideju među dobrim ljudima u okviru stranke koju zastupam, poručio je.

Željko Turk je na toj funkciji zamijenio bivšeg predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića koji je u rujnu, kao jedan od glavnih aktera u "aferi Janaf", dao ostavku na tu funkciju.

Butković i Ostrogović u Rijeci

I u Rijeci je izabrano novo gradsko i županijsko predsjedništvo te novi gradski odbor. I dok je za čelno mjesto županijske organizacije jedini kandidat bio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, za predsjednika gradske organizacije, sadašnjeg šefa Hrvatske turističke zajednice, Kristjana Staničića pobijedio je Josip Ostrogović, ujedno i predsjednik kluba HDZ-a u Gradskom vijeću i to za 75 glasa članova HDZ-a. Idućih dana kreću u daljnje konstituiranje i dok kraja će godine obznaniti kandidata za gradonačelnika Rijeke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!