14:43 / 20.08.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Poboljšana kakvoća mora na plaži u Klenovici, još nema kupanja

Još nema kupanja na plaži u Klenovici

Još nema kupanja na plaži u Klenovici

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Poboljšana je kakvoća mora na plaži Klenovica kod skakaonice Tunera, gdje je u utorak utvrđena nedopuštena vrijednost bakterije Escherichije coli, no zabrana kupanja na tom dijelu plaže vrijedit će dok ne zareda nekoliko dana s dobrim nalazima.

Primorsko-goranski Nastavni zavod za javno zdravstvo u petak je objavio da je analizom uzoraka na spomenutom dijelu plaže utvrđeno kako je kakvoća mora poboljšana te je ocijenjena zadovoljavajućom.


U četvrtak su uzeta tri uzorka uz plažu, more na početku i sredini plaže je izvrsne kakvoće, dok je kakvoća mora na kraju plaže, kod skakaonice Tunera poboljšana - iz nezadovoljavajuće je prešla u zadovoljavajuću.


Naime, nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica u utorak je obavljeno ispitivanje na tri mjesta i utvrđeno da je vrijednost mikrobiološkog pokazatelja Escherichia coli na kraju plaže, pored skakaonice Tunera, viša od dozvoljene, pa je ta lokacija ocijenjena nezadovoljavajućom.


Rezultati analize uzoraka s početka i na sredini plaže bili su dobri.


Ponovljena analiza pokazala je da je more na tom dijelu još uvijek onečišćeno, a koncentracija bakterije Escherichia coli i dalje veća od dozvoljene, pa je u četvrtak postavljena oznaka zabrane kupanja.


Uzorkovanje će se nastaviti dok ne zaredaju dva ili tri dana dobrih nalaza, a potom, nakon tjedan dana, dobri nalazi još jednom potvrde. Do tada će na tom dijelu plaže vrijediti zabrana za kupače.


Iz Državnog inspektorata Hini su odgovorili da je u tijeku inspekcijsko postupanje vodopravne inspekcije te da županijski zavod svakodnevno uzorkuje i ispituje kakvoću mora na toj plaži.


- Nadležno komunalno društvo Vodovod i odvodnja prazni sve individualne sustave odvodnje otpadnih voda, privatnih stambenih zgrada izgrađenih iznad šetnice uz plažu te će nakon toga pristupiti ispitivanju propusnosti puštanjem boje, ističu iz Inspektorata.


Najavljuju da će, po obavljenom, spomenuto komunalno društvo dostaviti izvješće njihovoj vodopravnoj inspekciji koja će slijedom utvrđenog poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.


Prema podacima sa stranica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na kojima se prati kakvoća mora za kupanje, more je na plaži Klenovica tijekom prethodnih sedam uzorkovanja, od svibnja pa do 11. kolovoza, bilo ocijenjeno izvrsnom ocjenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!