Počast braniteljima kod spomen-obilježja u Bučju

26.12.2021.

11:17

Autor: HRT

U mjestu Bučje kod Pakraca - obilježena je 30. godišnjica oslobađanja zloglasnog neprijateljskog uporišta na tom području

U mjestu Bučje kod Pakraca - obilježena je 30. godišnjica oslobađanja zloglasnog neprijateljskog uporišta na tom području

Foto: HRT / HTV

U mjestu Bučje kod Pakraca obilježena je 30. godišnjica oslobađanja zloglasnog neprijateljskog uporišta na tom području. Bio je to dio vojne operacije Papuk '91. u kojoj je oslobođen velik dio zapadne Slavonije. 

Riječ je o prvoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu u kojoj je vraćeno 1230 četvornih kilometara. Poginula su 142 hrvatska branitelja. Počast im je odana kod spomen-obilježja u Bučju. 

- Želim na prvome mjestu i danas, nakon 30 godina, iskazati zahvalu na mudrosti i odlučnosti ratnim zapovjednicima, ali i vama koji ste sudjelovali u ovoj bitci, u ovoj operaciji oslobađanja zapadne Slavonije 1991. godine, rakao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

U Bučju srpski agresori držali zatočene hrvatske vojnike i civile 

U selu Bučje pokraj Pakraca agresorske srpske paravojne postrojbe od kolovoza 1991. imale su sabirni logor, u kojem je tijekom više mjeseci bilo zatočeno između 200 i 250 osoba. Većina su to bili hrvatski vojnici, ali i hrvatski civili, među njima žene i djeca. Među zatočenicima su bili i civili srpske nacionalnosti, koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim postrojbama protiv Republike Hrvatske ili su surađivali s Hrvatima.

Zatočenici su držani u nehumanim uvjetima, a mnogi od njih su bili izloženi sustavnom psihičkom i tjelesnom mučenju kojem je neutvrđen broj zatočenika podlegao. Dio zatočenika je razmijenjen u dvije razmjene u kolovozu i listopadu 1991.. U prosincu 1991. preostale zatočenike srpske su postrojbe premjestile u logor Stara Gradiška, a slobodu su dočekali u razmjeni izvršenoj u siječnju 1992. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!