15:50 / 08.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Počast i poruke u povodu Dana pobjede

-

-

Foto: - / -

Vlada je poručila kako je Hrvatska imala jedan od najjačih antifašističkih pokreta otpora u Europi, a predsjednik je primio izaslanstvo SAB-a i VeDRA-e.
Na današnji dan prije 75. godina oslobođen je Zagreb. Tim su povodom predstavnici Ureda predsjednika, Vlade, Sabora, Saveza antifašističkih boraca, nacionalnih manjina i Grada Zagreba položili vijence kod Grobnice narodnih heroja na Mirogoju.

- Europa slavi Dan pobjede bez velikih okupljanja

Vlada: Hrvatska je imala jedan od najjačih pokreta otpora u Europi

Vlada Republike Hrvatske poručila je da su pobjeda nad fašizmom, pomirba i kultura sjećanja bili "preduvjeti za početak izgradnje ujedinjene Europe", dok je slom komunizma "omogućio europsku integraciju gotovo cijelog europskog kontinenta."- Veliki broj hrvatskih građana odupro se Hitlerovom fašističkom poretku kojim je podjarmio cijelu Europu. Zahvaljujući njima Hrvatska je tada imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora u okupiranoj Europi, a iz Drugog svjetskog rata izišla je kao pobjednica, s vraćenom Istrom i Dalmacijom. Među brojnim istaknutim sudionicima bio je i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, stoji, među ostalim u priopćenju Vlade.

Milanović primio izaslanstvo SAB-a i VeDRA-e

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u povodu obilježavanja 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Osim predstavnika SABA RH, na sastanku su bili i predstavnici udruge veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA.Predsjednik Saveza Franjo Habulin istaknuo je važnost antifašizma za modernu Hrvatsku, jer su u antifašističkoj borbi stvorene granice Hrvatske koje su obranjene u Domovinskom ratu. Sudionici pobjede nad fašizmom prije 75 godina, dodao je, ispisali su svijetle stranice hrvatske povijesti jer su obranili civilizacijske tekovine i svrstali Hrvatsku na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!