Počast poginulim krapinsko-zagorskim policajcima za obranu Bilaja 1991.

02.09.2022.

20:21

Autor: M.M./HRT/Hina

Počast poginulim krapinsko-zagorskim policajcima za obranu Bilaja 1991.

Počast poginulim krapinsko-zagorskim policajcima za obranu Bilaja 1991.

Foto: Ilustracija/Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

U Bilaju kod Gospića odata je počast trojici policajaca Policijske uprave krapinsko-zagorske koji su poginuli na današnji dan 1991., u jakom neprijateljskom napadu srpskih agresorskih postrojba na Gospić.

Tomislav Stubičar, Danijel Puhek i Nikola Markovina su sa suborcima MUP-a Krapinsko-zagorske županije došli braniti Liku 3. srpnja 1991., a poginuli su za dva mjeseca, 2. rujna, na prvoj crti obrane Gospića, rečeno je na komemoraciji.

Njihovoj žrtvi danas su se poklonili članovi njihovih obitelji, suborci i prijatelji, župan Ernest Petry i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, te mještani Bilaja.

Župan Petry je naglasio da je Bilaj kao prigradsko selo Gospića, u rujnu 1991. bio potpuno u neprijateljskom okruženju srpskih agresora, borbe su bile teške, a poginuli su policajci bili na prvoj crti obrane Bilaja.

U ime Udruge veterana PU krapinsko-zagorske predsjednik Milan Jakopović, ujedno i sudionik bitke za Bilaj, ispričao je da su na ovoj liniji bojišnice on i suborci proveli pet mjeseci, a da su potom tri godine ratovali na Velebitu i u Otočcu, ali bez Stubičara, Puheka i Markovine koji su svoje živote položili na oltar Domovine već u rujnu 1991, u Bilaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!