Počast žrtvama koncentracijskog logora Krndija

23.08.2022.

13:50

Autor: HRT

Počast žrtvama koncentracijskog logora Krndija

Počast žrtvama koncentracijskog logora Krndija

Foto: HRT / HRT

Na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, udruge Nijemaca i rodbina odale su počast žrtvama koncentracijskog logora Krndija. 

To je nekadašnje njemačko selo, nakon završetka Drugoga svjetskog rata pretvoreno u logor kroz koji je prošlo oko 4 tisuće ljudi. 336 osoba izgubilo je život. Najviše njih umrlo je od bolesti zbog loših uvjeta života, dok je dio ubijen u logoru i okolnim šumama.

- U logoru je bilo uglavnom njemačko stanovništvo, pripadnici njemačke nacionalne manjine i to mahom djeca, žene i starci jer ovi koji su bili vojno sposobni, sve, to je odvedeno na neke druge strane, a djeca su bila ovdje i taj logor se nazivao radnim logorom, izjavio je Vili Haas, predsjednik Njemačke zajednice, ogranak Đakovo.

- Važno je prisjećati se zato što su to prešućene žrtve, to su žrtve o kojima se nije smjelo govoriti do 1990. godine i današnji dan je baš zato značajan, zato što je to Dan žrtava totalitarnih režima, komunizma, fašizma, nacizma, poručio je Pero Šola, predsjednik đakovačkog krila Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!