07:26 / 20.11.2018.

Autor: P.F./S.M./HRT

Počast žrtvama u 'Veleprometu' i na Ovčari

-

-

Foto: - / -

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završava odavanjem počasti žrtvama koncentracijskog logora u "Veleprometu" te žrtvama ubijenima na Ovčari.
Misom zadušnicom koju je služio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče obilježena je 27. godišnjica stradanja Vukovaraca u "Veleprometu", gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale koncentracijski logor u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz "Velepromet" je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno ih je više od 700.

Vukovarka Ružica Barbarić tijekom zatočeništva u Veleprometu bila je silovana, tučena i maltretirana: Bilo je strašno. Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Bilo je strašno. Dvadeset godina nakon tog stravičnog iskustva nisam mogla spavati.  Radili su nam što su htjeli. Za ovaj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao, kazala je novinarima.

Od Memorijalnog groblja pa do Ovčare održan je mimohod djece poginulih hrvatskih branitelja. Podno spomen-obilježja na Ovčari vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Potom su pročitana imena stradalih i rečeno je da su ondje identificirane 192 osobe, a osam ih još nije identificirano.Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je da je svake godine sve više ljudi na ovaj dan u Vukovaru. Ima i jako puno mladih, dolaze i branitelji, a mi smo ponosni.

Večeras su održani novinarsko-književnički susreti "Grad - to ste vi" u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari. Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba čija je sudbina i danas nepoznata.

Pokolj na Ovčari i smaknuća zatvorenika u hangarima Veleprometa - jezivi su zločini. Žrtve su bili ranjenici, liječnici, medicinsko osoblje, civili. Zločinci su prošli bez kazne. Upozoravamo na uznemirujuće snimke u sljedećem prilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!