10:02 / 20.11.2019.

Autor: D.M./M.Š./HRT

Počast žrtvama u Veleprometu, na Ovčari i u Ernestinovu

-

-

Foto: - / -

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet prošlo je oko 10.000 osoba, a ubijeno ih je više od 700.
U nastavku obilježavanja vukovarske tragedije danas je odana počast stradalima u koncentracijskom logoru Velepromet polaganjem vijenaca na spomen-ploču i minutom šutnje za poginule. Održana je sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

- Ovo je bio najveći koncentracijski logor u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, od njegova osnutka do zatvaranja kroz njega je prošlo oko 10.000 od kojih je više od 700 ubijenih i nestalih, a mnogi su prošli mučenja i torture, naglasio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak te podsjetio da za zločine na Veleprometu nitko nije odgovarao.

Među onima koji su u današnje kišno dopodne došli odati počast žrtvama Veleprometa bila je Kata Golubović koja je sa suprugom u logorima u Veleprometu i potom Srijemskoj Mitrovici boravila tri mjeseca. Iz Veleprometa su odveli njezinog 21-godišnjeg sina Mirka, a danas moli da se među nedavno ekshumiranim posmrtnim ostatcima tri osobe u Negoslavcima nalazi njezin sin.

O Veleprometu je svjedočila i predsjednica Vukovarskih majki Manda Patko koju su sa suprugom u logor doveli 8. studenog 1991. godine te je tu boravila tri dana i dvije noći. "Suprug Stjepan mi je odveden na ispitivanje, vjerojatno u vojarnu, iz barake je izveden 10. studenog i od onda mu se gubi svaki trag", posvjedočila je.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, govoreći o Veleprometu, podsjetio je na igrokaz političara, vrha JNA iz Beograda, operativaca na terenu kao i tzv. Vlade Republike Srpske Krajine kada su, nakon okupacije, podijeljene zone odgovornosti gdje se svaka skupina bavila određenim dijelom grada pa je negoslavačka skupina bila odgovorna za Velepromet i Ovčaru, a trpinjska i borovoselska za Borovo commerc. Podsjetio je da za zločine nitko nije odgovarao i da žrtve Veleprometa kao i druge u Vukovaru još čekaju pravdu.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavljeno je Mimohodom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare, a zatim i komemorativnim skupom na Ovčari.

U Crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru služena je misa za sve poginule hrvatske branitelje i civile Domovinskog rata čime je završio ovogodišnji program obilježavanja 28. obljetnice okupacije i stradanja Vukovara.

Prvi srušeni zrakoplov JNA

A malo je znano kako je prvi zrakoplov JNA u Domovinskom ratu srušio vukovarski heroj Luka Andrijanić, iz okolice Bosanskog Broda. Zbilo se to 24. kolovoza 1991. pri napadu formacije JNA zrakoplova na Vukovar.

Tada je jedan zrakoplov srušen, a drugi je pogođen i oštećen je preletio u Srbiju. Luka je poginuo u rujnu pri obrani Trpinjske ceste pa su nam tu ratnu priču ispričali njegovi suborci.

Obilježeno stradanje mještana Ernestinova

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju u Ernestinovu i kod spomen obilježja u Parku skulptura obilježena je 28. obljetnica stradanja mještana Ernestinova.

Na današnji dan godine 1991. ovo je selo pretrpjelo najveću žrtvu u svojoj povijesti. Artiljerijski napad iz svih vrsta oružja trajao je gotovo pet sati. Tužna sjećanja živa su i nakon gotovo tri desetljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!