Počela berba jagoda u sva tri vrgoračka polja

23.04.2023.

14:33

Autor: B.B.B./HRT/Hina

Vrgoračke jagode

Vrgoračke jagode

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

U vrgoračkom kraju počela je puna berba jagoda i to u sva tri polja, u Rastoku, Jezeru i Bunini, nakon što je prije desetak dana ubrana manja količina jagoda u Rastoku, gdje jagode inače malo ranije dozrijevaju.

Kako se doznaje od Milana Franića, predsjednika Udruge Vrgoračke jagode, na ambalaži za jagode istaknut je logo kako bi se na tržnicama znalo podrijetlo jagoda i da se radi o proizvođačima iz Vrgorca.

Milijun sadnica jagoda na području Vrgorca donijet će ove godine prinos od 500 tona visokokvalitetne jagode, a od danas pa do polovine svibnja svaki dan ubrat će se oko 10 tona jagoda, koje se plasiraju na tržnice u Zagrebu i Splitu.

Mateo Grljušić vlasnik OPG-a i jedan od većih uzgajivača nam je kazao da na njivi u vrgoračkom polju daje jagode za 3,5 eura po kilogramu, što je trenutna cijena najpoznatijeg vrgoračkog voća.

Ove godine nema problema s radnom snagom, berači su uglavnom iz BiH koji beru jagode za šest eura po satu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!