15:59 / 13.06.2019.

Autor: Matea Krmpotić/E.L.S./HRT

Počela borba protiv komaraca

-

-

Foto: - / -

Prije odraslih jedinki, potrebno je suzbiti i ličinke, a to se u Gradu Zagrebu provodi kontinuirano već od ožujka, u poznatim leglima komaraca.
Lipanj je mjesec kada se komarci iz ličinke razvijaju u odrasle primjerke. U Gradu Zagrebu već ih sad ima mnogo, a tvrtke koje su zadužene za „hladno zamagljivanje" komaraca ovoga su tjedna krenule u akciju.

Rana zora najbolje je vrijeme za akciju zamagljivanja, a riječ je o tretmanu rušenja odraslih jedinka komaraca. Ovakvo zamagljivanje je bezopasno za druge životinje i ljude te ga je odobrilo Ministarstvo zdravstva.

- Sa strojem koji proizvodi maglu formiramo sloj insekticida i dolaskom komaraca u takav oblak, dolazi do rušenja, i na taj način suzbijamo populaciju koja je u ovom trenutku najveća - objašnjava mag. veterine Josip Palaversa.

Međutim, prije odraslih jedinki, potrebno je suzbiti i ličinke, a to se u Gradu Zagrebu provodi kontinuirano već od ožujka, u poznatim leglima komaraca.

- No brojna su druga mjesta u prirodu za koja ne znamo da su legla komaraca, uslijed povoljnih uvjeta velike količine oborina, stvorila su se legla koja u prosječnim godinama nisu prisutna u ovo doba godine - kaže dr. sc. Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Iz Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" ističu da su, osim za vrstu poplavnih komaraca, za velik broj vrsta odgovorni su i sami građani koji u svojim vrtovima i dvorištima imaju nepokrivene posude u kojima se čuva voda za zalijevanje. One postaju legla komaraca, tijekom ljeta na visokim temperaturama, dovoljno je svega 5 dana da se dogodi cijeli razvojni ciklus komaraca - od jaja, preko ličinke do odrasle jedinke.

Idu li komarci na svjetlo? Zašto bodu i što ih najviše privlači? Najčešća su pitanja o najezdama komaraca.

- Komarce privlači ugljikov dioksid koji mi izdišemo, to je glavni spoj koji je odgovaran za privlačenje komaraca, a osim CO2, važna je i mliječna kiselina koju izlučujemo - objašnjava Klobučar.

Nekima ne trebaju ni popularni sprejevi protiv komaraca, jer s njima uopće nemaju problema. No za one koji ih itekako osjete, važno je da će se zamagljivanje u svim zagrebačkim kvartovima provoditi do kraja lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!