Još 40 navijača u pritvor zbog sukoba u kojem je poginuo navijač AEK-a

12.08.2023.

Zadnja izmjena 21:09

Autor: Hina/HRT

Nastavljeno je ispitivanje navijača u Ateni. Još 39 navijača Dinama i 1 Grk danas su dovedeni pred tužitelja zbog žestokog sukoba u kojem je poginuo navijač grčkog AEK-a. Svima je određen istražni zatvor. Jučer je istražni zatvor određen za njih 30, a ostali će pred suca sutra.


Galerija
Nastavljaju se ispitivanja navijača u Ateni, Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/Pixsell
Nastavljaju se ispitivanja navijača u Ateni, Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PixsellNastavljaju se ispitivanja navijača u Ateni , Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PixsellNastavljaju se ispitivanja navijača u Ateni , Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/Pixsell Nastavljaju se ispitivanja navijača u Ateni , Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/Pixsell

Svih 40 optuženika koji su u subotu izvedeni pred istražne suce u Ateni zbog izgreda u četvrti Nea Philadelphia u noći s ponedjeljka na utorak, a koji su doveli do ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa, priznalo je krivnju te im je određen pritvor.

Među njima je bilo 39 Hrvata i jedan Grk.

U nedjelju će svoje obrambene stavove u ovom tragičnom slučaju iznijeti posljednjih 35 zatvorenika.

'Samo želim pravdu za svog brata'


U policijskim autobusima i uz sigurnosnu pratnju još 40 većinom hrvatskih navijača stiglo je jutros u atensku Gradsku sudnicu Evelpidon na ispitivanje.

Na sud je, u pratnji odvjetnika, stigao i brat ubijenog Michalisa Katsourisa.

- Samo želim pravdu za svog brata, kratko je poručio novinarima. Na njega se nadovezao njegov odvjetnik.

- Ništa više, ovo su teški trenuci, ustvrdio je.

Prema izvješćima grčkih medija atmosfera u Ateni u vezi s ovim slučajem izrazito je napeta. Nakon što je grčki odvjetnik Vasilis Noulezas koji zastupa dio hrvstkih navijača jučer bijesno izašao iz sudnice i izjavio da je istražni sudac bio agresivan prema Hrvatima te da ne zna hoće li ih nastaviti braniti u takvim uvjetima, sve su glasnija pitanja o pravednosti suđenja hrvatskim državljanima.

Stanić: Narušeno je pravo na pravično suđenje


Odvjetnik obitelji uhićenih navijača ustvrdio je kako su prisutni "linč i ludilo".

- Teško je u ovim prvim danima i u ovakvoj amtosferi ovoga otvoreno mogu reći linča i ludila prema tim ljudima, zaključivati o poštenom suđenju. Do ovog trenutka njima je zasigurno narušeno pravo na pravično suđenje, jer atmosfera u kojoj rade i suci i tužitelji u Grčkoj pa tako i kolege odvjetnici doista nije normalna, rekao je.

Roditelji uhićenih, uplašeni za sigurnost svoje djece, poslali su otvoreno pismo predsjedniku, premijeru i pučkoj pravobraniteljici. Zahtijevaju žuran odlazak visokih izaslanstava Ministarstva vanjskih poslova, MUP-a i Ministarstva pravosuđa u Grčku.

Iz ministarstva pravosuđa i uprave jutros je priopćeno da je ministar Malenica razgovarao s grčkim kolegom. Predsjednik Milanović očekuje da se u sljedećih 5 dana zadrže osumnjičeni, a ostali puste.

Reakcija predsjednika Milanovića


Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije osudio je nasilje, ali je dodao kako "građani imaju svoja prava".

- Pet dana ih policija ima pravo držati. To sada istječe. Ukoliko svima daju pritvor, neovisno o tome zašto su išli dolje, išli su se mlatiti, to ne mogu podržati, to je naprosto čudno ponašanje, ali su građani i imaju svoja prava, rekao je.

Ustvrdio je kako okolnosti gubitka života "nisu razjašnjene".

- Okolnosti tog gubitka života nisu razjašnjene. Sada, da ih Grčka baš može držati svih stotinu, kroz nekakav frizirani pritvor, to bi imalo elemente krvne osvete ili kolektivne odgovornosti, kazao je.

Milanović je rekao kako očekuje da se vrlo brzo "izluče odgovorni, ako ih ima".

- Očekujem da se vrlo brzo u ovih pet dana koliko im zakon daje, izluče iz toga odgovorni, ako takvih ima. Okolnosti tog gubitka života, smrti čovjeka, nisu najjasnije. Vidio sam javno pismo, pustimo sada roditelje, to su odrasli ljudi, išli su tamo sami i neki će odgovarati za to, ali baš da 100 ljudi zadrže u pritvoru, sada ih moraju ili pustiti, a ako zadrže sve, to je de facto, ratno pravo. Ne možeš sve zadržati, nisu svi odgovorni, zaključio je predsjednik.

Na sud stiglo još 39 navijača


Policijskim autobusom je u subotu pred sud u pratnji jakog osiguranja stiglo još 39 hrvatskih navijača i jedan Grk. Dovedeni su pred tužitelja zbog žestokog sukoba u kojem je poginuo navijač grčkog AEK-a. 

Jučer se pred istražnim sucima pojavilo 30 izgrednika od kojih je 12 je zadržano u pritvoru. Pritvor je određen desetorici hrvatskih državljana te jednom Grku i Albancu.

U nedjelju bi se o optužnici trebalo izjasniti preostalih 45 uhićenika.

Počelo je prikupljanje DNK od 105 uhićenih, jer su po zakonu optuženi imali 48 sati, od trenutka izdavanja naloga za njezino uzimanje, da zatraže, ako žele, prisutnost tehničkog savjetnika za proces.

Potom će se DNK Michalisa i nalazi s njegovog tijela usporediti s DNK optuženog, genetskim materijalom s tog područja, mrljama krvi na oružju.

Istovremeno grčki mediji objavljuju sve više video snimaka nereda u New Philadelphiji gdje je 29-godišnji Katsouris izgubio život.

Naime, novi video koji emitira STAR TV prikazuje trenutak kada su hrvatski stigli na ulice oko stadiona AEK-a i sukobili se s navijačima AEK-a.

Na snimkama se može vidjeti kako se hrvatski navijači, odjeveni u crno, pokrivenih lica i naoružani, pripremaju se u prostoru iza stadiona, prenosi ethnos.gr. Video-snimka također otkriva točno vrijeme ubojstva 29-godišnjeg Grka.

Kako se vidi na video-snimci, pohod huligana zagrebačkog Dinama započeo je u 23:07, dok je točno vrijeme smrti Katourisa 23:08:01, jer je u roku od nekoliko sekundi od ubojitim napadom zadobio smrtonosni udarac u brahijalnu arteriju. Međutim, iz materijala se ne može identificirati počinitelj, kao ni točno mjesto gdje je ubojstvo počinjeno.

U 23:05 počeo je sukob naoružanih navijača zagrebačkog Dinama i grčkih organiziranih navijača. Među tom gomilom je - prema ELAS-u - i Katsouris. Do trenutka napada na njega došlo se analizom video zapisa, ali i putem kojim je krvav došao do tribine.

Na temelju podataka koje su prikupile vlasti, Michalis Katsouris je u 23:08., otprilike 13 sekundi nakon udara, prišao vratima kioska, a 2,5 minute kasnije pao je i ukazana mu je prva pomoć. Na putu od mjesta napada do kioska policija je na stupovima pješačke ulice pronašla mrlje krvi, dodaje portal sdna.gr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!