19:31 / 20.10.2020.

Autor: I.Z./Hina

Počela javna rasprava o dva ključna dokumenta vezana uz obnovu nakon potresa

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, arhiva

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o Prvom programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom i Pravilniku o sadržaju i tehničkimelementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće.
Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izvijestilo je da je danas počela javna rasprava o dva ključna dokumenta vezana uz obnovu zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

➡️ Horvat: Struka će voditi proces obnove


➡️ Hrvatski sabor izglasao Zakon o obnovi Zagreba i okolice

➡️ Vujović: Zagrepčani napuštaju centar, traže se tereni i kuće na periferiji

Riječ je o Prvom programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom i Pravilniku o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće. Ministarstvo je pozvalo zainteresiranu i stručnu javnost da se - ako ima argumentiranih primjedbi i prijedloga na te dokumente koji će biti od velike važnosti za daljnji operativni proces organizirane obnove potresom stradalih zgrada - aktivno uključi u javnu raspravu. Prijedlozi podzakonskih akata objavljeni su na portalu eSavjetovanja, a rasprava se provodi do 27. listopada.

U Ministarstvu prostornog uređenja istaknuli su kako su prijedlozi dokumenata rezultat kvalitetne rasprave i konstruktivnog dijaloga s predstavnicima akademske i stručne javnosti te drugim javnopravnim tijelima. To su podzakonski akti koji su od ključne važnosti za provedbu obnove i drugih mjera uređenih Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Njima se reguliraju aspekti provedbe obnove koji će biti glavna odrednica za rad Fonda za obnovu čije se osnivanje uskoro očekuje. U Ministarstvu podsjećaju i da su vijećnici županijskih skupština Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije jednoglasno prihvatili prijedlog ugovora o osnivanju Fonda za obnovu. Taj prijedlog još treba dobiti potvrdu na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 27. listopada, a zatim slijedi donošenje na Vladi RH u četvrtak, 29. listopada.

Prvim Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije utvrđuju se mjere obnove zgrada koje se odnose na obnovu zgrada javne namjene, višestambenih zgrada, poslovnih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada i obiteljskih kuća na području Zagreba i dviju susjednih županija. Obnovu odnosno uklanjanje zgrada, gradnju obiteljskih kuća, isplatu novčane pomoći na temelju odluke Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, sukladno tom programu, provodi Fond za obnovu, putem ovlaštenog arhitekta, ovlaštenog inženjera građevinske struke, odnosno izvođača.

- Ako vlasnik, odnosno suvlasnici oštećene zgrade koji na temelju odluke o obnovi sami obnavljaju zgradu, obnovu tih zgrada provodi vlasnik, odnosno suvlasnici zgrade, stoji u priopćenju.

Programom se definira i detaljno razrađuje lokacija područja na kojima se provode mjere, podjela lokacije na zone, analiza zatečenog stanja i nastale štete te predviđanje mogućih daljnjih štetnih posljedica s procjenom šteta. Također i operativna organizacijska struktura i nadležna tijela za izvršenje pojedinih mjera, prioriteti i rokovi provedbe mjera, kriteriji za odabir početnih sudionika u obnovi te konzervatorske smjernice za zgrade koje nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i one zgrade koje se ne obnavljaju u cijelosti, razradu postupka podnošenja zahtjeva za obnovu i rokova za podnošenje zahtjeva.

Pravilnikom o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće propisuje podrobniji sadržaj i tehničke elemente projektne dokumentacije obnove potresom oštećenih zgrada javne namjene, višestambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih zgrada te obiteljskih kuća, projekte za uklanjanje zgrade i za građenje zamjenske obiteljske kuće i drugo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!