12:25 / 07.12.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Počela je borba za Zagreb

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sutrašnjoj sjednici zagrebačke gradske skupštine na dnevnom redu bit će prijedlog proračuna za iduću godinu.
Burna se rasprava očekuje na sutrašnjoj sjednici zagrebačke gradske skupštine. Na dnevnom redu je prijedlog proračuna za iduću godinu koji gradonačelnik Bandić predlaže u iznosu većem od 14 milijardi kuna, a za koji oporba tvrdi da je prenapuhan, nerealan i predizboran. Nazvali su ga eldoradom za privatne koncesionare. Sve je, čini se, uvod u pravi rat za Zagreb koji se očekuje na lokalnim izborima u svibnju.

Gradonačelnik sve njihove navode opovrgava i odgovara da je u godini u kojoj su grad snašli potres, poplava i epidemija proračun više nego ozbiljan i realan.

- Za privatne koncesionare u Gradu Zagrebu nema zime, nema krize. Potres kao da se nije dogodio. Za njih stvari izgledaju jako dobro iz perspektive Bandića u ovom proračunu, govori Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!).

- Ljudi su ovdje nadljudskim naporima i financijskom gimnastikom skrpali proračun da preživimo, koji je sigurno realan i socijalan, ističe Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.Glas: Prioriteti razvoja u Zagrebu su - izborne ambicije gradonačelnika Bandića

Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a ocijenio je u ponedjeljak da u Gradu Zagrebu nema strateškog promišljanja i razvoja, a da su, umjesto toga, prioriteti razvoja - izborne ambicije gradonačelnika Bandića.

- Zagreb je potpuno izgubio poluge i mogućnosti strateškog promišljanja i razvoja. Razvija se stihijski, temelj nisu strateški ciljevi niti prioriteti. Prioriteti razvoja su izborne ambicije gradonačelnika, komentirao je na konferenciji za novinare Glas-ov gradski zastupnik Stanko Kordić.

Upozorio je i da su svi troškovi Grada "betonirani dugoročnim ugovorima i obvezama prema zaposlenima, tako da Zagreb svaku godinu ulazi u minus i nema razvojnih sredstava".

Kordić je naveo da je gradonačelnik Bandić u zadnjem izbornom ciklusu povukao nekoliko poteza koji su dugoročno Grad Zagreb koštali oko dvije milijarde kuna - mjera roditelji-odgojitelji košta nešto više od milijardu kuna, dok se za približno 800 zaposlenih u Holdingu izdvoji stotinjak milijuna godišnje, a za ZET-ovu kartu od četiri kune godišnje subvencije iz proračuna su oko 40 milijuna kuna.

- Kad to pomnožimo, svake smo godine mogli realizirati - po Bandićevim cijenama - bar jedan od strateških projekata jer smo imali na raspolaganju najmanje 500 milijuna kuna svake godine, ustvrdio je Kordić.

Govoreći o Razvojnoj strategiji Grada Zagreba koja je donesena 2017., upozorio je da o tome nema ni godišnjeg izvješća niti evaluacije. Od 15 projekata, njih 12 se, kaže, praktički nije pomaklo s mjesta, nije se odradilo ništa niti na Gredelju, Zagrepčanki, integriranom prijevozu putnika, Kongresnom centru, Kampusu, Velesajmu, tračničkoj vezi Kvatrić- Zračna luka, Termama Zagreb.

- S guranjem Paromlina, Zagrepčanke i Gredelja u prodaju riješit ćemo dvostruko više projekata nego što smo ih riješili u razdoblju trajanja razvojne strategije u zadnje četiri godine, komentirao je.

Gradska zastupnica Sonja Koning osvrnula se na o mentalno zdravlje građana nakon potresa i karantene, navevši istraživanje Filozofskog fakulteta na 3750 ispitanika koje je pokazalo da je nakon karantene svaki peti ispitanik pokazao ozbiljne znakove potrebe za psihološkom pomoći.

- Naša Gradska uprava nije prepoznala taj problem u proračunu za iduću godinu i niti kune nisu povećana sredstava za mentalno zdravlje sugrađana, već je ostalo na razini od prošle godine - 900.000 kuna, rekla je.

Zagrebački SDP: HDZ konačno priznao da je Bandić njihov kandidat

Zagrebački SDP prozvao je u ponedjeljak gradonačelnika Bandića da javnim novcem plaća kampanju za lokalne izbore što je, tvrde, vidljivo iz predloženog proračuna za 2021., kao i to da je HDZ konačno priznao da je Bandić njihov kandidat.

HDZ-ovi zastupnici, prvi put nakon nekoliko godina, nisu podnijeli ni jedan amandman na proračun Grada Zagreba o kojem će u utorak raspravljati Gradska skupština, a to dovoljno govori da je koalicija HDZ-gradonačelnik Milan Bandić razotkrivena do kraja, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na konferenciji za novinare.

- Kao od majke rođene sutra ih možete vidjeti u koaliciji s kojom nastupaju 2021. na lokalnim izborima, ustvrdio je.

Maras smatra da će na lokalnim izborima u Zagrebu HDZ vjerojatno imati alibi kandidata, kao što je to na posljednjim izborima bio Drago Prgomet.

- No, njihov pravi kandidat, kojeg pod svojom kontrolom drže neoborivim argumentima DORH-a, je Milan Bandić, ustvrdio je Maras.

Izvijestio je da je zagrebački SDP  predložio desetak amandmana na gradski proračun za 2021. te ocijenio kako je "nenormalno" da HDZ i Bandić u kriznoj 2020. i 2021. predlažu povećanje gradskog proračuna. U proračunu se pritom prikazuje, kaže Maras, da će rashodi biti nadoknađeni prodajom gradske imovine, primjerice bivše tvornice "Sljeme" i to, kako dodaje, za manje novca nego što ju je grad Zagreb platio.

Maras je ustvrdio da takav prijedlog proračuna u sebi sadrži paradokse jer se istodobno planiraju troškovi za izgradnju knjižnice u Paromlinu i prodaja Paromlina radi plaćanja gradskog deficita. Takav proračun, zaključio je, potreban je HDZ-u i Bandiću kako bi sljedeće godine našim novcem povećali sebi šanse na lokalnim izborima.

Gradski zastupnik Darko Liović ustvrdio je kako je nestvarno i nerealno da u vrijeme krize proračun raste za 40 posto, odnosno za četiri milijarde kuna. Dodao je da je njihov klub predložio amandman s 40 stavki usmjerenih na postizanje ušteda pri čemu su, tek djelomično odrađenim poslom, došli do 300 milijuna kuna.

Bandiću su predložili da time pokrije deficit iz 2019. od 1,3 milijarde kuna koji Bandić, kako su istaknuli, želi prepustiti budućim upravama, ali su odbijeni uz  smiješan odgovor.

Maras je ispred gradskog SDP pozvao sve partnere iz opozicije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini na dogovor o zajedničkom izlasku na izbore. Po njegovim riječima, SDP može izaći sam i pobijediti, ali ne želi riskirati te poručio da želi što brži dogovor budući da najveću podršku i odgovornost imaju SDP i platforma Možemo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!