09:46 / 27.03.2018.

Autor: S.F./D.M./HRT

Počela kurikularna reforma strukovnog obrazovanja

-

-

Foto: - / -

Dio svakog strukovnog kurikuluma bit će posvećen i regionalnom razvoju. Tako će svaka škola imati mogućnost samostalno razvijati 30 posto jedne strukovne kvalifikacije ovisno o lokalnim potrebama.
Na Danima strukovnih nastavnika u Opatiji počela je kurikularna reforma strukovnog obrazovanja. Više od 500 nastavnika prvi je put, zahvaljujući Agenciji za strukovno obrazovanje koja je povukla novac iz europskih fondova, dobilo mogućnost da besplatno doznaju više o modernizaciji sustava stručnog usavršavanja.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić rekao je da će na ovom prvom skupu strukovnih nastavnika Hrvatske - 530 sudionika u tri dana sudjelovati na 67 radionica. Skup je dio projekta "Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta" koji provodi ova agencija, vrijednog 11 milijuna kuna, a financiran je iz europskih fondova te je potpuno besplatan za nastavnike sudionike. Projektom se namjerava analizirati postojeće stanje te uspostaviti temelje za novi sustav, a u tome će pomoći angažirani domaći i inozemni stručnjaci, kazao je.

U hrvatskom sustavu strukovnog obrazovanja nema znatnih promjena proteklih 20-ak godina i zato se one moraju što hitnije provesti kako bismo ulovili korak s drugim europskim zemljama koje već dulje intenzivno uvode promjene u svoje sustave, rekao je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. Istaknuo je kako zemlje EU-a promišljaju nove načine strukovnog obrazovanja zbog potreba gospodarstva, jer svuda nedostaje kvalificirane stručne radne snage i to postaje sve veći problem. U Hrvatskoj promjene trebamo uvoditi odozdo, iz kruga nastavnika, rekao je.

Dio svakog strukovnog kurikuluma bit će posvećen i regionalnom razvoju. Tako će svaka škola imati mogućnost samostalno razvijati 30 posto jedne strukovne kvalifikacije ovisno o lokalnim potrebama. Škole u kojima se već eksperimentalno provode novi programi profitirale su. Primjerice, novo zanimanje u poljoprivredi agrotehničar mnoge mlade zadržalo je u Slavoniji. Svaki treći srednjoškolac ide u strukovnu školu i reformom strukovnih zanimanja svi oni bit će konkuretni na tržištu rada, tvrdi organizator skupa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!