18:55 / 18.09.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Počela najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u Europi

S prošlogodišnje akcije

S prošlogodišnje akcije

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Zasađivanjem sadnica novih stabala na splitskoj Korešnici u subotu je četvrtu godinu u nizu počela najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta popularno nazvana Boranka.

- Stotinjak volontera danas je pošumljavalo područje Korešnice u Splitu koje je stradalo u velikom požaru 2017. godine, rekao je glavni koordinator akcije Dan Špicer.


Glavni organizatori Boranke su: Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor.


Izviđačima Splitskog skautskog zbora i Odreda izviđača pomoraca Spinut, uz ostale građane, u prvom ovogodišnjem pošumljavanju pridružili su se danas i učenici i nastavnici Obrtničke škole i Prirodoslovne škole iz Splita.


Organizatori su svim volonterima osigurali besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitnu oprema, alat za sadnju, vodu za piće, sendviče i voće.


- Akcije pošumljavanja održavat će se idućih pet subota, zaključno sa subotom, 16. listopada, a osim Korešnice pošumljavat će se požarišta u splitskim naseljima Donje Sitno i Žrnovnica. Uz učenike i ostalih srednjih škola, u narednim akcijama dolazak na pošumljavanje najavili su i planinari, sportaši, volonteri HGSS-a, studenti i profesori splitskih fakulteta, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, zaposlenici tvrtki sponzora, ali i brojni drugi građani, rekao je Špicer.


Izviđači, kako podsjeća Špicer, koji su inicirali kampanju Boranka još 2018. godine i okupili do sada više od 7 300 volontera iz svih dijelova Hrvatske zasadivši više od 85 tisuća novih stabala, uz nastavak Boranke najavljuju i nastavak edukativnih akcija u školama, ali i druge aktivnosti zaštite prirode koje će uskoro uslijediti.


On je zahvalio volonterima koji su se pridružili akciji i pomogli "vraćanju šuma na dalmatinska područja."


- Uz pomoć svih njih Boranka je danas najveća akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi i jedan od najpriznatijih primjera dobre prakse kako se brine o prirodi, istaknuo je Špicer. Najavio da će uz akcije pošumljavanja, volonteri organizirano od idućeg tjedna zalijevati posađene sadnice kako bi preživjele sušno razdoblje i vrućine koje u Splitu u pravilu traju do kraja listopada.


Podsjeća kako su akcije zalijevanja sadnica započele uz pomoć Europskih snaga solidarnosti i Hrvatskih šuma već prošle godine, a pokazalo se da se tako vjerojatnost preživljavanja sadnica diže na čak 90 posto što je, istaknuo je, fenomenalno.


- Uz to, uskoro krećemo i s edukativnim radionicama po školama kako bi djecu i mlade naučili o važnosti šuma i učincima klimatskih promjena, najavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.


U ovoj akciji Hrvatske šume koje osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja.


Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic i Henkel, priopćili su organizatori.


Iduća ovogodišnja akcija pošumljavanja održat će se u subotu, 25. rujna, na području splitskog naselja Donje Sitno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!