Počela obnova dubrovačke palače Sponza

06.11.2022.

15:19

Autor: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Obnova palače Sponza

Obnova palače Sponza

Foto: HTV / HRT

Jedna od najpoznatijih dubrovačkih palača, Sponza, u kojoj je smješten i glasoviti Državni arhiv, napokon je dočekala početak obnove. Ministarstvo kulture osiguralo je novac, a vođenje radova prepušteno je Zavodu za obnovu Dubrovnika. Zbog nemjerljive vrijednosti palače, obnova će biti vrlo zahtjevna.

Palača Sponza iz 16. stoljeća jedinstven je primjer gotičko-renesansnog stila. Preživjela je veliku trešnju pa nam svjedoči kako je Dubrovnik izgledao prije tog katastrofalnog potresa.  

Zanimljivo, jedan mali potres 2020. upozorio je na potrebu hitne obnove. 

- U tom potresu vidjet ćete odlomio se dio ove kamene trifore koja se nalazi na pročelju palače Sponza. Mi smo tražili konzervatorski izvid na kojem se i temelji ova cijela studija vezana za ovu trenutnu fazu obnove, rekla je Nikolina Pozniak, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku.

Državni arhiv temeljito se pripremio za radove koji ga očekuju, u atriju se priredbe i dalje mogu održavati, arhiv je u funkciji. 

- Gradivo koje se nalazilo u samim potkrovnim dijelovima palače je spušteno na niže nivoe. Veliki dio građe je prebačen u prostore novoga državnog arhiva u Gružu, da što se tiče te sigurnosti gradiva u državnom arhivu je sve u redu, naglašava Pozniak. 

U obnovu se krenulo od krova. 

- Glavnina radova se odnosi na sanaciju kompletnog krovišta. Osim toga kompletna pročelja i u manjem dijelu konzervatorsko restauratorski radovi na kamenoj plastici, govori Andrija Tolja, voditelj projekta Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Obnovu financira Ministarstvo kulture, a potrajat će godinu dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!