Počela sanacija oštećenog dijela obale rijeke Une

13.04.2023.

14:50

Autor: Vijesti/HRT/A.S.

Klizišta na Uni

Klizišta na Uni

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Počela je sanacija u potresu oštećenog dijela obale rijeke Une uz državnu cestu, između Hrvatske Kostajnice i Dvora, u mjestu Kuljani. Sanacija obuhvaća izgradnju 220 metara obaloutvrde kojom će se stabilizirati oštećeni obalni pojas i spriječiti daljnja erozija tla. Radovi su vrijedni milijun i 400 tisuća eura, a financirani su sredstvima iz Fonda solidarnosti.


- Utvrđena su oštećenja na samoj cesti ali isto tako bila je ugrožena i stabilnost same obale prema rijeci Uni. Bilo je nužno isprojektirati i konačno krenuti u stabilizaciju obale i obalnog pojasa jer ovo je jedina državna cesta koja vodi prema Dvoru i naprosto ne bi izdržala jer imamo veliku visinsku razliku prema i prije ili kasnije ovo klizište bi se dodatno aktiviralo, rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

- Utvrdit će se obala što znači da će se osigurati sigurno prometovanje državnom cestom koja spaja Hrvatsku Kostajnicu i Dvor i na ovaj način će se osigurati sigurnost za stanovnike koji žive doslovno preko puta ceste u mjestu Kuljani, kazao je Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!