Počela sezona gljiva!

21.06.2022.

07:00

Autor: Željka Lopac/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Jestive gljive

Jestive gljive

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Počela je sezona gljiva! U njihovoj berbi Riječani su prilično aktivni, a udruga gljivara "Ožujka" organizirala je i izložbu gljiva kako bi berače početnike naučila kako razlikovati jestive od otrovnih gljiva. 

Vrganji, lisičice, sunčanice - samo su neke od gljiva izloženih na riječkome Korzu. Ujesen ih je najviše, ali i sad je ponuda dobra, kažu!

- Ima na pretek gljiva i područje je široko. Od Gorskog kotara do Primorja, otoka i svuda ima gljiva, govori Predrag Grubišić, član Udruge gljivara "Ožujka" Rijeka.

Riječki su se gljivari potrudili ubrati svježe primjerke, kako bi što detaljnije mogli zainteresiranima objasniti specifičnosti pojedine vrste.

- Organizirali smo zato da bi ljude upoznali s otrovnim i jestivim gljivama. Jer tko god ide u branje gljiva, treba najprije poznati najosnovnije vrste, naglasila je Blanka Čekada, članica Udruge gljivara "Ožujka" Rijeka.

- Kad se iščupa gljiva iz zemlje, onda se vidi da li se nalazi na njoj vjenčić, da li ima listiće ili ima pore ispod klobuka i boju. Kod vrganja postoji mrežica, postoje razni detalji po kojima se prepoznaje određena gljiva, govori Predrag Grubišić, član Udruge gljivara "Ožujka" Rijeka.

Iako je članova udruge sedamdesetak, onih koji to nisu, a vole brati gljive, daleko je više. Stoga su im članovi udruge gljivara - uvijek dostupni.

A pripremiti ih se može vrlo jednostavno: u "fritaji", s tjesteninom, rižom, pohane, pržene, mogu se kiseliti, sušiti, a neke se mogu jesti čak i sirove. Ipak, opreza nikada dosta, poručuju iz ove udruge koja postoji već 37 godina i kontinuirano educira Riječane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!