17:54 / 16.12.2018.

Autor: R.I./M.M./HRT

Počela sezona gripe - potvrđena 53 slučaja oboljenja

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gripa je ove godine stigla mjesec dana ranije nego prethodnih godina. Do sada su potvrđena 53 slučaja oboljenja, a pretpostavlja se da ih je trostruko više.
Gripa je ove godine stigla mjesec dana ranije nego prethodnih godina. Do sada su potvrđena 53 slučaja oboljenja, a pretpostavlja se da ih je trostruko više. Najviše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je oboljelih tri puta više nego u ostalim dijelovima zemlje.

Gripa je zasada zarazila 17 stanovnika Dubrovačko- neretvanske županije. No riječ je samo o kliničkim potvrdama.

Mnogi pacijenti prošli su i kroz ambulantu bolnice za infektivne bolesti u Zagrebu. "Počela je gripa, imamo hospitaliziranih. Ali još ne znam koliko je točno potvrđenih slučajeva. Što se tiče težine stanja, zasad imamo neke veće komplikacije tipa upala pluća, ili bakterijskih meningitisa, tako da krenula je epidemija", rekao je Marko Kutleša sa Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević.

Pokrenuta je i nabava više od 10 500 dodatnih doza cjepiva.

"Za razliku od prošle godine kad je dominirao virus gripe B, dominira virus gripe tip A i to AH1, to je u biti virus koji je zastupljen u ovom cjepivu kojeg smo mi nabavili tako da bi trebao pružiti potrebnu zaštitu", rekla je epidemiologinja Goranka Petrović.

Visoka temperatura, kašalj, opća slabost, nedodostatak zraka, poremećaji svijesti, razlog su za brigu i odlazak liječniku, jer bolje spriječiti nego liječiti.

Prošle godine od gripe je oboljelo oko 65.000 ljudi i odnijela je 35 života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!