Počela sezona radova na vrelovodima

13.05.2022.

16:28

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/HRT

Počela sezona radova na vrelovodima

Počela sezona radova na vrelovodima

Foto: HRT / HRT

Radnici HEP toplinarstva prionuli su na posao u više gradskih četvrti, pa će Zagrepčani morati imati i malo strpljenja - jer će na neko vrijeme ostajati bez tople vode.


Dotrajale i 45 godina stare cijevi zamjenjuju se novima - građani kažu - bilo je i vrijeme. Od jučer su tako bez tople vode zbog radova - stanovnici Jaruna, Vrbana, Gajevog Staglišća.

- Sljedeći tjedan je po planu Dugave, Jakuševac i Sloboština – kaže Jurica Brnas, rukovoditelj Službe za eksploataciju HEP Toplinarstva te dodaje da će bez tople vode ovo ljeto biti i Siget, Trnsko te jedan dio Sopota.

Do polovice rujna i početka sezone grijanja kopat će se po cijelom gradu - u planu je 41 gradilište. U ovoj će se godini zamijeniti više od 25 kilometara vrelovodne mreže, od gotovo 250 kilometara postojeće. Nove cijevi jamče i sigurnost opskrbe.

- Prosječno godišnje imamo od 120 do 130 hitnih intervencija na našim vrelovodima – otkriva Danijel Bizek, direktor Pogona toplinskih mreža~Zagreb, HEP Toplinarstvo.

Obustave tople vode, kažu, mogu potrajati najviše do 3 tjedna, pa mole građane za strpljenje. Plan je do kraja iduće godine postaviti više od 68 kilometra novih cijevi, a želja što prije zamijeniti i ostatak stare vrelovodne mreže - time će se postići znatne uštede, ali i smanjiti onečišćenje okoliša.

- Na godišnjoj razini to bi bila ušteda od 11 tisuća tona CO2 emisije manje nego što je u ovom trenutku , samih toplinskih gubitaka od prilike nekih 30%, a smanjenje hitnih intervencija do 70% - ističe Bizek.

Konačni je cilj dosegnuti europski prosjek od 12% gubitaka topline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!