10:50 / 18.01.2021.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/HRT

Počela škola - evo kako izgleda vježba evakuacije

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Počelo je drugo polugodište! U klupama su učenici nižih razreda osnovnih škola, te oni najstariji - maturanti. U Sisačko-moslavačkoj županiji početak se odgađa u 17 škola.
Nakon gotovo mjesec dana zimskih praznika počelo je drugo školsko polugodište. U klupe su se vratili samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, a za ostale nastava će biti organizirana na daljinu. Prvi dan nastave počeo je vježbama evakuacije u slučaju potresa.

➡️
Počinje drugo polugodište, učenici će imati vježbu evakuacije
➡️ Lovrić: Želja je da najkasnije za dva tjedna svi učenici budu u razredima
➡️ U mreži Prvog o početku drugog polugodišta u Banovini

Eko kako je izgledala vježba evakuacije u osnovnoj školi u Središću u Zagrebu.


U Sisačko-moslavačkoj županiji početak se odgađa u 17 škola

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić uvjerava da će za dva tjedna neki objekti biti spremni za početak nastave.

- Vjerujem da ćemo pronaći mogućnost da djeca npr. iz Srednje škola Glina idu u školu Topusko. U Petrinji ćemo osposobiti dva objekta gdje su statičari rekli da treba odraditi određene prilagodbe. U Petrinji imamo i dvije potpuno srušene škole, rekao je Žinić dodajući kako vjeruje da će se puno obitelji, koje su iselile nakon potresa, vratiti svojim domovima. Kazao je kako će mnogim učenicima, koji su raseljeni ili žive u kontejnerima, biti teško pohađati nastavu.

Banovinu napustilo više od 1000 učenika

U Srednjoj školi Petrinja - nastava je počela danas. Budući da je školska zgrada u središtu Petrinje neupotrebljiva, nastava za 292 učenika održavat će se na daljinu.  Iz Sisačko-moslavačke županije otišlo je više od 1000 učenika. Nakon evidencije mogu se upisati na području gdje se trenutačno nalaze. Otišlo je i 200-tinjak učitelja i profesora.- Vidjet ćemo koliko od njih će trajno otići ili se neće vratiti, u ovom trenutku nećemo špekulirati s tim brojkama, ali evo, to je jedan kadrovski problem koji će trebati rješavati, rekao je Tomislav Paljak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Zatreslo se tlo u Virovitici, oglasile se sirene

A kako se ponašati u slučaju eventualne evakuacije školske zgrade u slučaju potresa vježbali su i učenici Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Oko deset sati zatreslo se tlo, a sirena za uzbunu se oglasila. Učenike je potres zatekao na nastavi pa su prema uputama Stožera civilne zaštite zaklon potražili pod školskim klupama, a kada je trešnja prestala, drugo oglašavanje sirene bio je znak za evakuaciju iz zgrade.Uoči početka vježbe učenike, ali i njihove nastavnike educirali su djelatnici policije i Civilne zaštite o tomu kakav zaklon potražiti te kako se ponašati u vrijeme potresa kao i o planu sigurne evakuacije iz zgrade, u ovom slučaju stare više od stotinu godina. u planu su, kažu, nove vježbe kako bi se u slučaju potresa, požara ili neke druge prirodne katastrofe spriječila panika i dezorijentiranost te spasili ljudski životi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!