08:02 / 03.09.2018.

Autor: HRT

Počela školska godina i 'Škola za život'

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nažalost, škole su nam sve praznije, iz godine u godinu sve je manji broj upisanih.
Za 472 tisuće učenika osnovnih i srednjih škola počinje nova školska godina, u kojoj će više od osam tisuća učenika i dvije tisuće učitelja biti uključeno u eksperimentalni program Škole za život koji se počinje provoditi u 48 osnovnih i 26 srednjih škola.  Nažalost, škole su nam sve praznije, iz godine u godinu sve je manji broj upisanih. 

Eksperimentalni program počinje se provoditi u OŠ Nikola Tesla u Rijeci. S nestrpljenjem se iščekuju novi udžbenici i tableti koji bi uskoro trebali stići. U zagrebačkoj Dubravi u Školi Antuna Mihanovića otvorene su četiri nove učionice. U Zadarskoj županiji ove je godine 14 prvašića manje nego lani. No za upis u zadarsku Srednju medicinsku školu, jednu od tehnološki najsuvremenijih - zanimanje je sve veće. I ovu, petu godinu zaredom, sve vukovarske osnovnoškolce u klupama su dočekali besplatni udžbenici, bilježnice te startasice iz Borova. Osijek se ove godine može pohvaliti sa 67 upisanih prvašića više nego lani. A i svi potrebni udžbenici nabavljeni su na vrijeme.Osnovna škola Milke Trnine jedna je od triju na području Zagrebačke županije uključenih u eksperimentalni program kurikularne reforme 'Škola za život'. Danas je tamo bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. "Generacije učenika i njihovi roditelji ne mogu čekati i zato je ovo vrlo značajan iskorak. Prihvatili smo iskorak, pripremili smo se za njega i za praćenje od kojeg ćemo, sve što naučimo, ugraditi. Od danas počinjemo pripremu za frontu vođenja kuriklarne reforme. Koja će krenuti za godinu dana", kazala je ministrica. Zlatko Hasan, ravnatelj, poručio je kako se ne treba bojati novina, pogotovo zato jer su to naša djeca zavrijedila. "Zavrijedila su da sutra budu kvalitetniji i obrazovaniji ljudi. Nažalost, naša škola kakva je bila do danas, to im nije omogućavala u stopostotnom obliku", dodao je.U školsku godinu 2018./2019. kreće ukupno 320 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 39 tisuća prvašića, dok će srednje škole pohađati oko 152 tisuće učenika. Nastava će trajati do 14. lipnja, osim za maturante kojima nastava završava 22. svibnja. Prvo polugodište traje do 21. prosinca 2018., a drugo polugodište počinje 14. siječnja 2019.

U prvi razred srednjih škola upisano je oko 38 tisuća učenika, od čega 11 tisuća u gimnazije, a 27 tisuća u strukovne škole. Ove je godine zabilježen blagi porast interesa za strukovna zanimanja, posebice za neka deficitarna trogodišnja zanimanja u sektoru Turizma i ugostiteljstva konobar i kuhar, te u sektorima Geologija, rudarstvo, nafta i kemijska tehnologija, Grafička tehnologija i audio - vizualno oblikovanje, Promet i logistika te Šumarstvo, prerada i obrada drva.

Eksperimentalna faza kurikularne reforme pod nazivom Škola za život, u 48 osnovnih i 26 srednjih škola donijet će nove metode poučavanja i vrednovanja. Uvode se i okviri za rad s darovitom djecom te okviri za rad za djecu s poteškoćama. Škola za život obuhvatit će ukupno 8396 učenika koji će, prema najavama, imati 30% lakše torbe, s obzirom na to da eksperimentalni udžbenici naglasak stavljaju na digitalnu komponentu. Učitelji će, pak, njih 2061, koliko ih je uključeno, imati znatno više autonomije u poučavanju.

Škola za život primjenjivat će se u prvim i petim razredima osnovnih škola te u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, u sedmim razredima u biologiji, kemiji i fizici, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima. Premda je uoči početka školske godine bilo najava da eksperimentalni udžbenici neće biti spremni do 3. rujna, većina njih dopremljena je u škole, tijekom sljedećih nekoliko dana trebali bi stići i ostali, a za nastavnike su pripremljeni i pomoćni nastavni materijali.

Sve učenike petih i šestih razreda od ove godine čeka obavezna informatika prema novom kurikulumu za koji su se učitelji i nastavnici educirali od siječnja. Što se tiče opreme škola za nastavu informatike, MZO je u okviru Cjelovite kurikularne reforme opremilo prvih 218 škola u ukupnom iznosu od 10,5 milijuna kuna, a u drugome valu bit će opremljene 673 škole kojima je dodijeljeno 26 milijuna kuna. Osim toga, u sklopu srednjoškolskoga obrazovanja provodi se eksperimentalni program dualnog obrazovanja za četiri kvalifikacije prodavač, staklar, dimnjačar i kozmetičar u ukupno 11 škola.Kao i dosadašnjih godina na hrvatskim prometnicama s početkom školske godine počinje i preventivno-edukativna akcija "Poštujte naše znakove" u sklopu koje će policijski službenici na prometnicama, u zonama škola, pojačano nadzirati promet. Osim toga, policijski će službenici organizirati kraća obraćanja prvašićima u svim osnovnim školama, a vozače pozivaju na pojačan oprez u blizini škola i na prilaznim pravcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!