Počeli radovi na cjelovitoj obnovi županijskog Doma zdravlja u Sisku

27.03.2023.

17:33

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/Hina/HRT/R.S.

Obnova županijskog Doma zdravlja u Sisku

Obnova županijskog Doma zdravlja u Sisku

Foto: HTV / HRT

Prije tri tjedna počela je cjelovita obnova zgrade županijskog Doma zdravlja u Sisku, koja će se financirati s 5,5 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, radove je obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Dom zdravlja, koji je prije tri godine energetski obnovljen, zbog velikih oštećenja u potresu zahtijeva cjelovitu obnovu. Obnovu su preuzeli sisački građevinari, a radovi bi trebali završiti do kraja godine. Objekt obnavlja Sisačko-moslavačka županija, kao osnivač ustanove, a radove je obišao župan Celjak.

- Radovi su počeli dobrom dinamikom. Nadam se da nećemo naići na neke složenije prepreke zbog kojih bi se produžio rok njihova završetka, rekao je nakon obilaska župan i dodao da je obnova zgrade izgrađene pedesetih godina prošlog stoljeća vrlo složena jer je u potresu pretrpjela teška konstrukcijska i druga oštećenja.

Istaknuo je kako to nije jedini objekt iz područja zdravstva koji Sisačko-moslavačka županija obnavlja u Sisku. Županija planira u idućem razdoblju velika ulaganja u zdravstvu, ali ne samo u obnovu objekata oštećenih u potresu, nego i druge.

Tako su predviđena ulaganja u ambulante kroz energetsku obnovu, a obnavljat će se ambulante u Kratečkom, Topolovcu, Galdovu i Capragu te u Cesarčevoj ulici u Sisku.

Uskoro počinju radovi na cjelovitoj obnovi ambulante u Sunji i Dvoru, a već je obnovljena ambulanta u Žažini. U tijeku su radovi na ambulanti u Jabukovcu i cjelovita obnova zgrade Doma zdravlja u Glini, a gradi se i nova zgrada Doma zdravlja u Petrinji.

U izradi je i projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrada domova zdravlja u Popovači, Kutini i Novskoj.

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Sanja Habek istaknula je kako je Dom zdravlja veliko gradilište jer se u nj vraća tridesetak ambulanti koje privremeno rade na nekoliko mjesta. Dodala je kako zdravstveni radnici nestrpljivo očekuju povratak u obnovljenu zgradu, gdje će uvjeti rada biti znatno bolji.

Iako se županijski Zavod za javno zdravstvo nedavno preselio u vlastitu obnovljenu zgradu, dio služba vratit će se u Dom zdravlja. Kako je rekao ravnatelj ZZJZ-a Inoslav Brkić, zbog novih projekata i proširenja djelatnosti, dosadašnji im prostor neće biti dovoljan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!