Počeli radovi od čvora Vučevica do planiranog tunela Kozjak

14.04.2023.

14:46

Autor: HRT/V.G./Hina

Počeli radovi od čvora Vučevica do planiranog tunela Kozjaka

Počeli radovi od čvora Vučevica do planiranog tunela Kozjaka

Foto: HTV / HRT

Počeli su radovi na izgradnji poddionice čvor Vučevica - sjeverni portal tunela Kozjak, čija je vrijednost gotovo 3,5 milijuna eura, a riječ je o prvoj fazi projekta "Novi ulaz u Split", koji se proteže od čvora Vučevica na autocesti A1 do splitske trajektne luke i pridonijet će smanjenju prometnih gužvi na splitskom području.


Ovo je prva faza tog projekta, radovi počinju danas i stajat će gotovo 3,5 milijuna eura (bez PDV-a) i trebali bi biti završeni u roku od godinu dana, istaknuo je u petak na otvorenju radova potpredsjednik Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Dionica na kojoj su danas počeli radovi bit će pristupna cesta tunelu Kozjak, koji će biti dug 2,5 kilometra, a projekt uz ostalo obuhvaća i nadvožnjak ispod autoceste. Butković je podsjetio da su Hrvatske ceste otvorile i ponude za izgradnju tunela Kozjak, što je investicija vrijedna između 80 i 90 milijuna eura.

Hrvatske ceste evaluiraju pristigle ponude za izgradnju i nakon toga će donijeti odluku o izvođaču radova, a Butković je ponovio kako često "frustriraju" žalbe na takve natječaje. Ne bude li žalbi na odabir izvođača, na jesen ove godine mogli bi započeti radovi na izgradnji tunel Kozjak, rekao je Butković.

Potvrdio je kako je kineska ponuda za projekt izgradnje tunela Kozjak najjeftinija te istaknuo kako on to kao ministar ne može to komentirati niti ocjenjivati jer Hrvatske ceste obavljaju evaluaciju nakon koje će donijeti odluku.

Najniža ponuda China Road and Bridge Corporationa


Inače, na natječaj za izgradnju tunela Kozjak pristiglo je pet ponuda, a najnižu ponudu od 93,3 milijuna eura (bez PDV-a) dala je tvrtka China Road and Bridge Corporation, koja je gradila Pelješkog mosta. Zajednica ponuditelja u kojoj su austrijski i hrvatski Strabag ponudila je cijenu nešto višu od 109 milijuna eura. Ponuda zajednice ponuditelja koju predvodi kineska kompanija Sinohydro Corporation vrijedna je 141,8 milijuna eura, turske tvrtke Yapi Merkezi nešto više od 142 milijuna eura, a ponuda zajednice ponuditelja u kojoj su španjolske kompanije Comsa i Nortunel gotovo 149 milijuna eura.

Ministar Butković je odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo kako danas započeti radovi pristupne dionice do tunela Kozjak neće ometati promet u turističkoj sezoni jer je sve iskalkuliranu da se to ne dogodi.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji već nekoliko godina uporno zagovara izgradnju tunela Kozjak, kojim će se omogućiti i novi ulaz u Split, istaknuo je kako je početak prve faze tog projekt veliki dan za Split i Splitsko dalmatinsku županiju.

- Više nitko, nikada ovaj projekt zaustaviti ne može, ustvrdio je Boban, poručujući kako će se raditi na rješavanju eventualnih problema koji bi se još mogli pojaviti u njegovoj realizaciji.

Također je istaknuo kako će projekt tunela Kozjak i novog ulaza u Splitre potaknuti povratak mladih u Dalmatinsku zagoru, razvoj poduzetništva i turizma u tom dijelu Dalmacije.

Nema razloga prosvjedovati zbog vukovarske obilaznice

U vezi s najavama da će sutra u Vukovaru biti organiziran prosvjed građana zbog vukovarske obilaznice, Butković je rekao kako nema razloga za taj prosvjed.

- Za sutra je najavljen prosvjed građana zbog vukovarske obilaznice, a nema razloga ni potrebe za takvim prosvjedom, Vukovarska obilaznica je projekt koji je već bio u javnom natječaju, međutim, zbog dolaska korone te povećanja cijena i činjenice da nismo zatvorili financijsku konstrukciju, morali smo ga povući. Međutim, ove godine je planirana izgradnja brze ceste Vukovar - Nuštar i obilaznice Vukovar, rekao je.

Po njegovim riječima, ravnomjerno se vodi se računa o izgradnji prometne infrastrukture u svim dijelovima Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!