15:02 / 15.06.2020.

Autor: P.F./Hina

Počeli sedmi Tjedni IZBJEGLICAma!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koordinacija za integraciju izbjeglica održale je konferenciju za novinare pred zgradom Vlade te su pozvali nadležne da donesu mjere za zaštitu najranjivijih, a među koje spadaju i izbjeglice.
U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja,  počela je akcija Tjedan IZBJEGLICama kako bi se upozorilo na tešku situaciji onih koji su bili prisiljeni napustiti domove i pozvalo nadležne da donesu mjere za njihovu zaštitu.

Koordinacija za integraciju izbjeglica održale je konferenciju za novinare pred zgradom Vlade te su pozvali nadležne da donesu mjere za zaštitu najranjivijih, a među koje spadaju i izbjeglice.

Lucija Mulalić iz Centra za mirovne studije je istaknula da bi mjere morale umanjiti ili spriječiti brojne probleme izbjeglica, osobito u vrijeme krize. 
Podsjetila je da se Tjedni IZBJEGLICAma održavaju već sedmu godinu zaredom i naglasila je da ove godine žele skrenuti pažnju na teškoće izbjeglica u ostvarivanju prava, a osobito u vrijeme koronakrize kada su na osobitom udaru zbog gubitka posla, nemogućnosti pronalaska smještaja i slično.

- Identificirali smo desetke obitelji kojima ističe dvogodišnja subvencija za stanovanje. U ovo vrijeme tim je ljudima teško pronaći posao pa su velikom riziku od beskućništva, rekla je.

Upozorila je i da djeca izbjeglica, iz raznih razloga primjerice tehničkih uvjeta ili nepoznavanja jezika, nisu bila u mogućnosti pratiti nastavu na daljinu što im otežava integraciju.

Mulalić je istaknula da je integracija dvosmjeran proces i onih koji dolaze, i onih koji ih trebaju prihvatiti.

Ove godine se u sklopu Tjedna održava niz aktivnosti poput online panela i okruglih stolova, interaktivnih radionica, izložbe fotografija, kazališne predstave, webinara te zajedničkih druženja.

Tjedan IZBJEGLICAma već je počeo u Kutarevu akcijom "Žene ženama". Tjedan će biti održan od 15. do 27. lipnja u Karlovcu, Sisku, Kutini, Slavonskom Brodu, Splitu, Zadru, Zagrebu, Kuterevu i Ježevu.

Danas je počeo i okrugli stol "Integracija izbjeglica - nove prilike za učenje" u  Karlovcu, u organizaciji Udruge Mi - Split, Carpe Diem i Isusovačke službe za izbjeglice, a u 18 sati najavljen je online panel rasprava GOOD inicijative i Centra za mirovne studije "Pristup obrazovanju škola na daljinu, učenici na marginu".

Koordinacija za integraciju neformalna je mreža organizacija civilnog društva koje kroz svoj rad pružaju podršku izbjeglicama u integraciji. Akciju podržava 15-ak organizacija.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!